Hoppa till huvudinnehållet

Storforselevernas vinnande idé för klimatet: ”Många äter på Mcdonalds”

Publicerad:
Julia Toreheim, 12 år och Noomi Andersson, 12 år, vinnare i Drömspelet applåderas av Simon Röjder från Mirage Gaming Studios. Foto: Lisa Olaison

Under tisdagen var det final i Ung företagsamhets grundskoleutmaning.

Tre finalister i tre olika kategorier gjorde upp om förstaplatsen. I kategorin drömspelet var det en duo från Kvarnbergsskolan som plockade hem segern.

– Det känns helt otroligt, säger Noomi Andersson, 12.

Över 1 500 grundskoleelever, i åldrarna 10 till 16 år, från hela Värmland har deltagit i grundskoleutmaningen.

Tävlingen bestod av tre kategorier som tre välkända företag stod bakom. Antingen kunde man tävla i drömspelet, som bland andra Embracer stod bakom, i Nordic papers utmaning om hur man kan använda mindre plast i framtiden eller i HSB Värmlands utmaning om framtidsboendet.

 • Melek Khorshed, Frödingskolan klass 6A, väntar med spänning på att vinnarna ska tillkännages.
  Melek Khorshed, Frödingskolan klass 6A, väntar med spänning på att vinnarna ska tillkännages. Foto: Lisa Olaison
 • Elever från Nordmarkskolan gör sig redo.
  Elever från Nordmarkskolan gör sig redo. Foto: Lisa Olaison
 • Elever från Frödingskolan pitchar sin idé i spel-tävlingen.
  Elever från Frödingskolan pitchar sin idé i spel-tävlingen. Foto: Lisa Olaison
 • Juryn bestående Greta Sjöbom, Nordic Paper, Simon Röjder, Mirage Gaming Studio och Jessika Lundgren, HSB Värmland bedömde bidrag och korade vinnare.
  Juryn bestående Greta Sjöbom, Nordic Paper, Simon Röjder, Mirage Gaming Studio och Jessika Lundgren, HSB Värmland bedömde bidrag och korade vinnare. Foto: Lisa Olaison
 • Elever från Kvarnbergsskolan presenterade glasögon och fodral i papper/trä.
  Elever från Kvarnbergsskolan presenterade glasögon och fodral i papper/trä. Foto: lisa olaison nwt
 • Elever från Kvarnbergsskolan presenterade glasögon och fodral i papper/trä.
  Elever från Kvarnbergsskolan presenterade glasögon och fodral i papper/trä. Foto: Lisa Olaison

Under tisdagsförmiddagen samlades de tre finalisterna i vardera kategori i Karlstad för att live-pitcha sina idéer för juryn.

I Nordic papers utmaning var det en duo från Bjurtjärns skola i Storfors som vann med sin idé om att ersätta dippsåsbehållare i plast med en variant i papper.

– Många äter på Mcdonalds och andra ställen. Ketchuphållarna är i papper och även sugrören nu. Så då kom vi på idén med att även dippsåsbehållarna borde kunna tillverkas i papper, säger Filip Thérus, 11.

Vinnare av Nordic papers utmaning var Tim Björk, 11, och Filip Thérus, 11, år var glada över förstaplatsen.
Vinnare av Nordic papers utmaning var Tim Björk, 11, och Filip Thérus, 11, år var glada över förstaplatsen. Foto: Lisa Olaison

Skräck och jul ett vinnande koncept

I kategorin drömspelet vann Noomi Andersson, 12, och Julia Toreheim, 12, med sin idé om ett skräckspel med jultema. Namnet på spelet? ”Desolate Christmas Day”, eller ”CDC”, som skaparna kallar det lite rappt.

– Vi både älskar skräckspel och det var nära jul när vi började. Och då kombinerade vi detta och det blev väldigt bra, säger Noomi Andersson.

Julia Toreheim fyller i:

– Spel är ju roligt och att komma på egna grejer samtidigt som man kan släppa lös lite kreativitet är roligt. Vi har jobbat med det här på fritiden också och vi började strax innan jullovet med allting.

Julia Toreheim, 12 år och Noomi Andersson, 12 år, gör sin pitch. I bakgrunden syns juryn bestående av Greta Sjöbom, Nordic Paper, Simon Röjder, Mirage Gaming Studio och Jessika Lundgren, HSB Värmland.
Julia Toreheim, 12 år och Noomi Andersson, 12 år, gör sin pitch. I bakgrunden syns juryn bestående av Greta Sjöbom, Nordic Paper, Simon Röjder, Mirage Gaming Studio och Jessika Lundgren, HSB Värmland. Foto: Lisa Olaison

Hur kändes det att vinna?

– Det känns otroligt bra, jag trodde aldrig vi skulle komma så här långt. Det har varit väldigt kul, men också nervöst. Men att vinna var väldigt roligt. Det gick lite bättre än vad vi förväntade oss. Allt har varit väldigt kul, säger Noomi Andersson.

Pitcharna för HSB:s utmaning var förinspelade och vinnaren där var Södermalmsskolan i Kristinehamn. Laget bestod av Agnes Alexadersson, Tuva Wingqvist och Julia Karlsson.

Artikeltaggar

EmbracerFöretagandeHSBKarlstadMirage Game StudiosNäringslivNordic PaperThe Great JourneyUng företagsamhetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.