Hoppa till huvudinnehållet

Vänstern vill halvera biljettpris i pressad kollektivtrafik

Publicerad:
Vänsterpartiet föreslår att priserna i kollektivtrafiken ska halveras under sex månader.
Vänsterpartiet föreslår att priserna i kollektivtrafiken ska halveras under sex månader. Foto: Tommy Andersson

Halvera priserna i kollektivtrafiken i ett halvår.

Det förslaget har Vänsterpartiet i Värmland lämna till regionens kollektivtrafiknämnd.

Samtidigt slår de höjda bränslepriserna även mot kollektivtrafikens ekonomi – och den har inte återhämtat sig från pandemin.

Vänsterpartiets förslag är tänkt att underlätta för länets hushåll i en tid när priser på exempelvis mat, el och bränsle stiger, bland annat på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

– Nu föreslår vi en tidsbegränsad sänkning av priset på Värmlandstrafiks biljetter. Då ger vi resenärerna en ekonomisk lättnad i en kris, men på sikt behöver vi både bygga ut kollektivtrafiken och få permanent lägre biljettpriser i Värmland, säger Elisabeth Björk, ersättare i regionstyrelsen och regionrådskandidat i ett pressmeddelande.

I riksdagen har partiet lagt fram förslag på att ge de regioner som halverar priserna statligt stöd. På nationell nivå bedöms kostnaden blir sex miljarder, enligt Vänsterpartiet.

Nationellt vill partiet också anslå en miljard till kollektivtrafiken i landet med tyngdpunkt på gles- och landsbygd.

Resenärer inte tillbaka

Regionrådet Jesper Johansson (MP) är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Värmland. Han vill inte kommentera Vänsterpartiets förslag om halverade biljettpriser.

– Det kom alldeles nyss, så jag har inte hunnit fundera på det.

Samtidigt är kollektivtrafiken en fråga som ligger även Miljöpartiet varmt om hjärtat.

– I Miljöpartiet är vi absolut för att göra kollektivtrafiken så tillgänglig som möjlig och överkomlig för resenärerna. Sedan är frågan om man ska göra just på det här sättet.

Som NWT berättat tidigare har coronapandemin slagit hårt mot intäkterna, när resenärer valt andra alternativ eller jobbat på distans. Resandet har fortfarande inte nått nivåerna före pandemin.

Jesper Johansson (MP) är regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden och säger att han inte hunnit ta ställning till Vänsterpartiets förslag om halverade biljettpriser.
Jesper Johansson (MP) är regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden och säger att han inte hunnit ta ställning till Vänsterpartiets förslag om halverade biljettpriser. Foto: Helena Karlsson

Till det kommer att priserna stiger även på biogas och HVO, förnybar diesel, som är de bränslen som främst används.

– Det påverkar oss på kostnadssidan, säger Jesper Johansson, som i dag inte vet hur stor effekten blir.

Men det påverkar inte biljettpriserna på kort sikt, utan de förändras sannolikt först vid tidtabellsskiftet i december.

Prisdiskussion

Samtidigt pågår en diskussion om hur stora prishöjningarna i kollektivtrafiken ska vara. Sedan länge har den årliga, genomsnittliga, höjningen varit tre procent. Om två veckor tas frågan upp igen i kollektivtrafiknämnden inför beslut i regionfullmäktige i juni.

Kan du säga något om det förslaget nu?

– Nej, det kan jag inte tyvärr.

Har Miljöpartiet regionalt några förslag om kollektivtrafiken mot bakgrund av den situation vi befinner oss i?

– Vi har många idéer och förslag i Miljöpartiet, men vi har en koalition ihop med fem andra partier och då är det dem jag pratar med först. Vi återkommer när vi har ett gemensamt förslag.

På nationell nivå föreslår Miljöpartiet en miljard till kollektivtrafiken ”för att sänka och bibehålla låga priser”.

Läs tidigare artiklar:

Här kan det bli billigare att åka kollektivtStorförlust för kollektivtrafiken – går 15 miljoner kronor backBeslut: De får åka billigare i kollektivtrafiken – så stor blir rabatten

Artikeltaggar

BiogasDrivmedelEkonomiJesper JohanssonKollektivtrafikKollektivtrafiknämnden Region VärmlandMiljöpartietPolitikRegion VärmlandTrafikVänsterpartietVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.