Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandsmontern i fara: ”Vi vill se maximal effekt av de insatser vi gör”

Publicerad:
Värmlandsmontern har blivit en institution på Bokmässan i Göteborg, men dess framtid är långtifrån självklar. Foto: Linn Malmén

Värmlandsmontern på Bokmässan i Göteborg är ifrågasatt. Inom Region Värmland finns långt gångna planer på en paus i år och fortsatta frågetecken om monterns framtid.

– Det är en process som pågår, säger Ricky Andreis och tror på ett formellt beslut i april.

Han är projektledaren som brukar styra upp både Värmlandsmontern i Göteborg och den inhemska Värmlands bokfestival i Karlstad.

Till hösten är det tänkt att bok- och biblioteksmässan i Göteborg ska återuppstå i fullt format efter pandemin, men det är långt ifrån säkert att Värmlandsmontern kommer tillbaka då. Tvärtom lutar det åt att det blir en paus också i år.

– Det finns ett sånt förslag, bekräftar Ricky Andreis när NWT ringer upp.

Dyr satsning

Bakgrunden till diskussionerna handlar om pengar, men också effekt.

– Det kostar en halv miljon att vara med där. Det finns mycket man ska göra inom Värmland för litteraturen och frågan är vad som ger mest effekt. Det är det som är den grundläggande frågan. Det har varit ett resonemang som pågått, hur man ska använda skattekronorna på ett klokt sätt, förklarar Ricky Andreis.

Bok- och biblioteksmässan i Göteborg ska i höst komma tillbaka i sin vanliga form, efter två år präglade av pandemi och digitala evenemang.
Bok- och biblioteksmässan i Göteborg ska i höst komma tillbaka i sin vanliga form, efter två år präglade av pandemi och digitala evenemang. Foto: Tommy Löfgren

Han konstaterar att många kanske ser Värmlandsmontern som en ”helig ko”, men tycker det är naturligt att göra avvägningen mellan insats och nytta.

– Det är ju en stor del av kulturbudgeten. Värmlands bokfestival kostar bara 300 000. Bokmässan kostar 2 000 kronor per kvadratmeter bara i hyra, säger han.

Mördande konkurrens

En fundering är om en utökad satsning på den värmländska bokfestivalen ger större effekt för kulturen. Visst är bokmässan ett tillfälle att marknadsföra Värmland, men:

– Konkurrensen är mördande. Om vi har duktiga författare på vår scen och Jan Guillou pratar två montrar bort, knatar folk dit istället, det är ju inte rocket science. När vi har Lars Lerin eller Ninni Schulman äger vi, men två timmar senare står Lars Lerin i Bonniers monter istället, säger Ricky Andreis.

"När vi har Lars Lerin eller Ninni Schulman äger vi, men...” Konkurrensen på bokmässan är mördande.
"När vi har Lars Lerin eller Ninni Schulman äger vi, men...” Konkurrensen på bokmässan är mördande.
Ricky Andreis ansvarar för Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg.
Ricky Andreis ansvarar för Värmlandsmontern på bokmässan i Göteborg. Foto: Lena Richardson

Ett frågetecken är också hur bokmässan kommer att se ut, när den återstartas efter pandemin. Kommer alla de stora förlagen? Blir det en verkligt levande mässa? Har den kvar sin roll som en viktig arena i kultursfären?

– Det finns en osäkerhet kring vad som händer med bokmässan också. När blir den som förut; blir den någonsin som förut? Det är svårt att veta, säger regionens kulturchef Ulf Nordström.

Diskuterar heliga kon

Ricky Andreis är redo att låta Värmlandsmontern vila i år, och bara åka ner på studiebesök för att kolla läget, inför ett större beslut senare om fortsättningen för den tidigare så populära montern. Projektledaren ser dock inte nostalgiskt på saken, utan är öppen för diskussion även om den ”heliga kon”.

– Jag är en kulturarrangör i grunden. Jag vill se maximal effekt av de insatser vi gör, säger han.

Beslut måste tas

Ett formellt beslut om Värmlandsmonterns vara eller icke vara på årets mässa tas inom kort. Skulle man trots allt vilja köra, måste anmälan in i tid och ett omfattande arbete med att boka in alla programpunkter dras igång.

– Det är 65 programpunkter som ska fyllas, säger Ricky Andreis.

– Vi har sagt att vi planerar inte för deltagande i år, men återkommer med besked i april, säger Ulf Nordström.

Värmlandsmontern lockar med färska tidningar, kaffe, kakor och böcker - och författarbesök. Men smakar det så kostar det; regionens budget för insatsen ligger på en halv miljon, vilket är mer än hela den egna bokfestivalen i Karlstad kostar.
Värmlandsmontern lockar med färska tidningar, kaffe, kakor och böcker - och författarbesök. Men smakar det så kostar det; regionens budget för insatsen ligger på en halv miljon, vilket är mer än hela den egna bokfestivalen i Karlstad kostar. Foto: Cecilia Wallin

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgFörfattareGöteborgKarlstadLars LerinLitteraturNöje/KulturRegion VärmlandRicky AndreisVärmlands länVärmlandsmontern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.