Insändare. Utbilda cybersoldater i Värmland!

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vill att cybersoldater ska utbildas i Värmland. På bilden har svenska cybersoldater en övning i att hindra fienden från att tränga in i ett trådlöst nätverk.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
I NWT uttrycks ofta att den värmländska arbetsmarknaden behöver utvecklas, sist ut i raden var kommunalråden i Hagfors och Munkfors.

Här är då ett konkret förslag som bottnar i den senaste tidens omvärldsturbulens. De svenska invånarna har fått lära sig att cyberattacker kan slå ut vårt lands infrastruktur. En cyberattack innebär förenklat att illvilliga använder datorer och internet till att förstöra alltifrån hemsidor till att slå ut elproduktion och stjäla våra pengar.

För att skydda Sverige mot dessa cyberattacker så föreslås här att den Karlstadsbaserade myndigheten MSB, Karlstads universitet, Försvarsmakten och värmländska företag och kommuner samverkar för att nytt utbildningscentrum av civila och militära cybersoldater inrättas i Värmland.

Sveriges framgångsrika neutralitet grundas på att Sverige har ett starkt försvar som vår riksdag bestämmer över själva. Därför behöver vi även ett starkt och världsledande försvar mot cyberattacker till nytta både för civilsamhället och försvarsmakten.

För hur man än vrider och vänder på saken, det måste vara bättre att satsa miljoner på att Värmlands arbetsmarknad och kompetens stärks genom inflyttning av "dataexperter" än inflyttning av hundratals fängelsekunder i Råda. Trots allt så ska dessa fängelsekunder ta vägen någonstans efter avtjänat straff och försörja sig. Vad vill vi värmlänningar helst möta på gatan där vi bor, en välutbildad cybersoldat eller en tidigare dömd rånare/knarklangare?

Vi såg det inte komma

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.