Insändare. Män behöver lära sig mer om kvinnor och mens

Insändare
PUBLICERAD:
”Män borde gå en obligatorisk utbildning i kvinnokroppen. Jag har träffat män som fysiskt får kväljningar bara man nämner ordet mens”, skriver insändarskribenten.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT
Svar till ”Skägget”, NWT 18 mars
Att ha behåring i ansiktet är ett fritt val. För er män anses det "sexigt" medan för oss kvinnor är den rådande normen att all behåring, förutom på hjässan, ska bort för att vi ska anses fräscha. Så lägg gärna till gratis mensskydd och rakhyvlar till flickor och kvinnor.

Nu ska jag utbilda dig i hur det är att ha mens. Vi blöder alltså och flödet kan vara extremt kraftigt. Det rinner längs benen, genom kläderna och ut på golv/stolar beroende på rådande situation. Ibland kommer bitar av själva "ägget" ut, med konsistens som kokt äggvita, dock mörkrött i färgen. Jag skulle tro att ni män skulle besväras av detta om vi kvinnor/flickor helt slutade använda mensskydd.

Men hur känns det då? Veckan före mens. Den är faktiskt värre än att ha själva mensen. En del kvinnor/flickor blir väldigt hungriga och törstiga. De flesta av oss går upp lite i vikt. Detta är för många yngre tjejer väldigt jobbigt och triggande då normen återigen för oss tjejer är vi ska vara så otroligt smala; vilket leder till att många svälter sig i en process där våra kroppar behöver få i sig extra protein och vätska för att klara av det våra kroppar snart ska gå igenom.

Vi blir otroligt trötta. En trötthet som inte går att beskriva. Man skulle kunna stå och sova men vi har jobb, skola och barn att sköta om; så vi står ut.

Vi mår psykiskt dåligt. Många blir så deprimerade att vi får äta antidepressiva mediciner under denna fas. Vi som har lite "lättare" symtom kan jag säga har det inte heller lätt. I parförhållanden tycker jag det är synd om partnern inte har respekt för vad kvinnan går igenom; det är så otroligt frustrerande att höra "har du mens eller" eller "jag är också trött" eller liknande.

Jag har själv haft så ont att jag vid flera tillfällen svimmat. Vi flera tillfällen har jag inte klarat av att ta mig till jobbet för smärtan är så intensiv att det enda jag kan göra är att ligga och sparka i väggen av frustration. Vid lite "lättare" smärta går vi framåtböjda på jobbet/skolan. Försöker lindra med varma vattenflaskor. Givetvis äter vi värktabletter... Mycket värktabletter. För många yngre tjejer är just den här perioden otroligt ångestframkallande att se "fram emot".

Andra fysiska symtom kan vara att vi kallsvettas, skakar, får acne, herpes, drömmer mardrömmar. Vi kan få cystor på livmodern vilket gör fruktansvärt ont, följdsjukdomar som livmoderhalscancer, endometrios med mera. Dessa sjukdomar kräver specialist vård, något som vi ofta får kämpa för att få. Vi kvinnor och våra sjukdomar tas inte tas på samma allvar så tyvärr är det ofta försent när vi väl får vård och skadorna har blivit permanenta.

Så kommer vi till den ekonomiska kostnaden för att ha mens jämfört med att skägg: menskydd, värktabletter, tranexamsyra (blodstillande), antidepressiva, sjukvårdstaxa, inkomstbortfall för sjukskrivning, järntabletter... Listan kan göras lång.

Män borde gå en obligatorisk utbildning i kvinnokroppen. Jag har träffat män som fysiskt får kväljningar bara man nämner ordet mens.

Så till alla tjejer & kvinnor: Fortsätt kämpa. Prata om mens öppet på era skolor/ arbetsplatser. Stötta varandra under perioden vi har symtom. Det är faktiskt halva vårt liv som vi mår skit helt enkelt. Får ni inte gratis mensskydd på arbetsplatserna/ skolorna; gå ihop tillsammans och köp på er ett lager av olika mensskydd, dela på kostnaden och ha i omklädningsrummet.

Så slutligen till ”Skägget”: Gör det ont när det växer?

S.B

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.