Hoppa till huvudinnehållet

Hård föreningskritik mot regionens planer: ”Värmlandsmontern är en träffpunkt”

Publicerad:
Bokmässan är ett tillfälle för både de stora och de små förlagen att sälja böcker. I Värmland har många författare, förlag och föreningar lyfts fram i Värmlandsmontern.
Bokmässan är ett tillfälle för både de stora och de små förlagen att sälja böcker. I Värmland har många författare, förlag och föreningar lyfts fram i Värmlandsmontern. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Föreningen Värmlandslitteratur är kritisk mot regionens planer på att slopa Värmlandsmontern på årets bokmässa.

– Vi vill gärna att det som fungerat bra och gett credd till Värmland ska få vara kvar, säger Solveig Nilsson Lindberg, ordförande.

– Det är många som dragit nytta av att vi varit på plats i Göteborg, säger Ulf Nordström, kulturchef på Region Värmland, och räknar upp författare, föreningar och förlag.

Föreningen Värmlandslitteratur är en av föreningarna som i högsta grad berörs om regionen gör allvar av planerna att slopa Värmlandsmontern. Medlemmar från föreningen ställer upp och jobbar i montern och drar in intäkter till föreningskassan via bokförsäljning.

– Vi kommer inte att nå ut på samma sätt, säger Solveig Nilsson Lindberg, nyvald ordförande i föreningen, om vilka effekter en nedlagd Värmlandsmonter skulle få.

”Ger synlighet”

Hon tror att Värmlandsmontern har stor betydelse för det värmländska kulturlivet, på många sätt, under de 33 år den funnits.

– Den ger Värmland synlighet utanför landskapet och har blivit en träffpunkt. Den har varit betydelsefull för Värmland, slår hon fast och beklagar regionens inställning.

– Vi är ledsna för att man inte vill satsa på det här och vill gärna veta vad man ska lägga pengarna på istället, säger hon.

För dyrt att köra solo

Att hyra en monterplats på egen hand är inget alternativ för Värmlandslitteratur.

– Vi är en liten förening, med runt 500 medlemmar, och vi har inte de resurserna ekonomiskt. Vi vill gärna att det som fungerat bra och gett credd till Värmland ska få vara kvar, säger Solveig Nilsson Lindberg.

Föreningen har varit med på ett par dialogmöten med regionen där planerna presenterats. Nu har Solveig Nilsson Lindberg också, på uppdrag av årsmötet, skrivit ett uttalande, där hon hyllar Värmlandsmontern och ifrågasätter planerna på nedläggning.

Uppskattad träffpunkt

”Kaffet, bokpratet och försäljningen har gjort den till en uppskattad träffpunkt för litterärt intresserade från hela landet”, skriver hon bland annat, och fortsätter:

”Frågan är om inte den PR Värmland fått på den årliga bokmässan gett en större utdelning än åtskillig annan betydligt mer kostnadskrävande turistsatsning eller marknadsföring.”

Värmlandsmontern i fara: ”Vi vill se maximal effekt av de insatser vi gör”

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgFöreningen VärmlandslitteraturKarlstadLitteraturNöje/KulturNyheterRegion VärmlandVärmlands länVärmlandsmontern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.