Hoppa till huvudinnehållet

Här får du mest fritidshus för miljonen – Värmland med i toppen

Publicerad:
Foto: Jessica Gow/TT

16 kvadratmeter för 1 miljon eller 60 kvadrat för samma summa. Priserna för fritidshus varierar kraftigt beroende på var i landet du letar.

Enligt en ny kartläggning är Värmland ett av länen där bostadsköpare kan få allra mest yta för pengarna.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik sammanställt hur många kvadratmeter sommarhus man kan få för en miljon kronor runt om i landet.

Resultatet visar att pengarna räcker längst i Kronobergs län – där kan köparna få hela 60 kvadratmeter för en miljon. Dyrast är fritidshusen i Stockholm, där ger samma summa en boyta på ynka 16 kvadratmeter.

Örebro län – trea på listan – ger 44 kvadratmeter för en miljon, och Värmlands län intar en femteplats med sina 43 kvadratmeter.

– De områden där fritidshuspriserna är som högst ligger ofta i nära anslutning till havet. Ett bra tips kan därför vara att leta sommarstuga i områden inåt landet. De har oftast en lägre prisnivå, men kan ändå exempelvis erbjuda bad- och strandliv vid en sjö, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Fakta

Här får köparna mest fritidshus för en miljon kronor:

1. Kronobergs län 60 kvm

2. Norrbottens län 45 kvm

3. Örebro län 44 kvm

4. Jönköpings län 44 kvm

5. Värmlands län 43 kvm

Fakta

Här får köparna minst fritidshus för en miljon kronor:

1. Stockholms län 16 kvm

2. Gotlands län 21 kvm

3. Hallands län 21 kvm

4. Västra Götalands län 24 kvm

5. Jämtlands län 26 kvm

Artikeltaggar

Bostad och byggenBostadsmarknadLänsförsäkringarSvensk MäklarstatistikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.