Hoppa till huvudinnehållet

Bengt Berg: Synd att Värmland kastar in handduken

Publicerad:
Bengt Berg, poet och förlagsägare, är kritisk mot att regionen överväger att ställa in Värmlandsmontern. Den är viktig för att marknadsföra Värmland, tycker han. Foto: Lisa Olaison

– Det är synd att Värmland kastar in handduken i ett sammanhang där man varit en självklar och uppskattad del.

Det säger författaren och förlagsägaren Bengt Berg om att den klassiska Värmlandsmontern nu hänger i luften.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt. Dels för att det varit en stående närvaro i så många år, dels för att den också har rönt sådan uppskattning från andra provinser i Sverige. Värmland är verkligen med, säger Bengt Berg.

Han är inte glad över diskussionerna inom Region Värmland, där ett skarpt förslag är att det inte ska bli någon Värmlandsmonter alls i höst.

”En jul för litteraturen”

Han har själv varit en återkommande gäst i montern och visst har hans förlag fått draghjälp av att regionen satsat. Han ser ingen möjlighet att själv hyra en plats om Värmlandsmontern försvinner; det kostar för mycket.

– I så fall får man hitta något samarbete med någon annan som finns på mässan.

Samtidigt är det inte i första hand för sin egen sak han talar när han ifrågasätter planerna, utan han tycker framför allt det är synd om möjligheten att marknadsföra litteraturlandskapet Värmland försvinner.

– Bokmässan har ju varit en julhelg för litteraturen. Det är synd att Värmland kastar in handduken i ett sammanhang där man varit en självklar och uppskattad del.

Värmland i fokus

Bengt Berg ser inte en utökad satsning på Värmlands bokfestival som en fullödig ersättning för en eventuellt nedlagd Värmlandsmonter på bokmässan.

– I Göteborg marknadsför man Värmlands litteratur och författarskap. I Karlstad tycker jag det har blivit lite för mycket att man marknadsför svenska bestsellers och kändisförfattare, istället för värmländska författarskap.

Värmlandsmontern i fara: ”Vi vill se maximal effekt av de insatser vi gör”Hård föreningskritik mot regionens planer: ”Värmlandsmontern är en träffpunkt”

Artikeltaggar

Bengt BergBokmässan i GöteborgKarlstadLitteraturNöje/KulturNyheterTorsbyUlf NordströmVärmlands bokfestivalVärmlands länVärmlandsmontern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.