Hoppa till huvudinnehållet

VM-bilarna inte klara till Höljes – satsar på utökad EM-klass

Publicerad:
Det blir inget VM i årets rallycross i Höljes, men däremot VM-förare i EM-klassen. Foto: World RX

En uppdaterad internationell kalender i rallycross släpptes på måndagen och det visar sig att Höljes bara får uppvisning i nya eldrivna VM-klassen.

I stället ska VM-förare ingå i EM för supercar.

Klart med VM i Höljes tre år till: ”Vi har ett avtal”

Höljes är som tidigare bekant tillbaka på sitt klassiska datum första helgen i juli och skulle av allt att döma ha årets VM-premiär.

Nu blir det alltså inte så.

– Det har figurerat tveksamheter, men offentliggjordes i dag, berättar Morgan Östlund, general manager för tävlingen i Höljes.

Orsaken är att alla elbilarna troligen inte hinner bli klara i tid.

– De håller på att bygga för fullt, men det är svårt att få fram elkitten. Som det ser ut nu räcker det i första läget inte till alla och därför blir det en förskjutning på VM.

Höljes får därmed bara premiär för EM-klasserna RX2e och RX3, medan EM för Supercar, Euro RX1, inleds redan den 21–22 maj på Nyiradbanan i Ungern och fortsätter i Höljes. Nürburgring i Tyskland den 30–31 juli ska bli starten på VM.

I kalendern står det inom parentes säsongsöppning för VM-klassen i Höljes, men det innebär alltså inget tävlingsåkande, utan officiella presentationen och troligen uppvisningskörning.

– Ja, de jobbar på det. I och med att det är så mycket osäkerhet kring hur färdiga bilarna är är det omöjligt att i ett tidigt stadium säga vad man kan göra med dem, konstaterar Östlund.

Så sent som på fredagen skrev NWT om att ett nytt treårsavtal i VM var klart. Den här nyheten är mindre positiv.

Måste väl vara ett bakslag att ni inte får riktiga VM-starten?

– Vi vet inte vad som är bäst. Det är många som inte känner sig mogna för elbilar och att det var bättre förr, och nu blir det ett år till för oss. Vi hade haft möjligheten att flytta fram tills alla bilar blir färdiga, men det har vi valt att inte göra.

När skulle det ha varit i så fall?

– I augusti, men det kändes inte som ett bra alternativ. Vi såg ju redan i fjol att byta helg är ingen bra grej.

Lösningen blir att krydda EM-klassen för supercar med VM-förare.

– VM och EM-förare mot varandra i en och samma klass med de här gamla bilarna tror jag kommer bli en succé. Vi jobbar för att få så många som möjligt av VM-förarna att köra och några har redan sagt att de kommer.

Det ordinarie startfältet på 20 ekipage i klassen blir större.

– Vi kommer utöka med de VM-förare som får loss bilar. Vi är lovade minst fem extra, men tror det kommer bli så fullt så vi får FIA att ta ett beslut att utöka ytterligare. Det kommer bli ett väldigt intresse att köra den här klassen i Höljes.

Trots att den nordvärmländska banan går miste om VM-starten är Morgan Östlund rätt nöjd. Han tror att storpubliken kommer tillbaka efter två magra år med pandemi och restriktioner.

– Ja, jag är inte negativ. Vi känner att vi kan göra en Magic Weekend. Vilka bilar de sitter i när de tävlar mot varandra har inte den storleken på betydelse.

Rallycross-VM 2022

Sju av åtta tävlingsplatser för rallycross-VM är klara. Den sista presenteras senare.

21–22 maj: Nyirad, Ungern (bara EM).

2–3 juli: Höljes (säsongsstart).

30–31 juli: Nürburgring, Tyskland.

13–14 augusti: Hell, Norge.

3–4 september: Rīga, Lettland.

17–18 september: Montalegre, Portugal.

8–9 oktober: Spa-Francorchamps, Belgien.

Datum ej klart: plats ej klar.

Artikeltaggar

Finnskoga MotorklubbMorgan ÖstlundRallycrossRallycross-VM

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.