Hoppa till huvudinnehållet

Värmländskt när Robert Gustafsson gör roll som kvinna

Publicerad:
Värmländska Emma Mellroth och Ulrika Ånäs medverkar tillsammans med Robert Gustafsson i musikalkomedin ”Tootsie”.
Värmländska Emma Mellroth och Ulrika Ånäs medverkar tillsammans med Robert Gustafsson i musikalkomedin ”Tootsie”. Foto: Nadja Sjöström/Mats Bäcker

Värmländska Ulrika Ånäs och Emma Mellroth finns med när Robert Gustafsson ska axla Dustin Hoffmans paradroll i "Tootsie". Filmen ska nu bli musikalkomedi.

– Jag har gått i högklackat förr så jag behöver inte oroa mig för att vricka fötterna, säger Robert Gustafsson till NWT.

Under våren spelar Robert Gustafsson mot Jonas Karlsson i "Rain Man" på Oscarsteatern i Stockholm. Föreställningen bygger på filmen med samma namn från 1988 och Gustafsson gör rollen som Raymond Babbitt, en roll som i filmversionen gav Dustin Hoffman en Oscar.

Nu är Gustafsson klar för ännu en roll som på filmduken har axlats av Dustin Hoffman. Den här gången är det filmklassikern "Tootsie" från 1982 som ska bli scenföreställning efter sommaren.

– Dustin Hoffmans sätt att jobba har alltid väldigt fascinerande, börjar Robert Gustafsson och berättar hur han redan innan scenskolan intresserade sig för skådespelarens tillvägagångssätt.

– Han förvandlade sig själv, blev sin roll. Till skillnad från exempelvis Clint Eastwood som alltid är Clint Eastwood i alla roller han spelar. Drivkraften för mig som skådespelare är att göra utmanande roller som verkligen kräver sitt.

Dubbelroll

I "Tootsie" gör Robert Gustafsson dubbelrollen som Michael Dorsey/Dorothy Michaels, handlingen kretsar kring en skådespelare som iklär sig rollen som kvinna för att få fart på sin vacklande karriär.

– Michael är en störig skådis, han är jobbig, överambitiös och slår näven i bordet när det inte blir så bra som han har tänkt sig. När han däremot tar på sig kvinnokläder och gör samma sak stannar alla upp och plötsligt lyssnar på honom. Om du som kvinna beter dig som en man blir du lyssnad på, en slags bakvänd kvinnokamp.

Nu har repetitionerna inletts.
Nu har repetitionerna inletts. Foto: Nadja Sjöström

Just könsrollerna är något centralt i uppsättningen.

– Med mina 50-pluss så har mina manliga könshormoner minskat, ler Robert Gustafsson.

– Jag har nog lättare för att spela en kvinna nu än jag hade haft som ung. I dag är det enklare för mig att bejaka min kvinnlighet.

I "Tootsie" går Robert Gustafssons rollkaraktär för långt, han tar rollen som kvinna för långt, det blir ohanterligt.

Inget lyckligt slut

– Ja, det blir inget happy ending. Trots att det är en komedi. Tur att det är så jäkla roligt innan slutet. Karaktären jag spelar blir berusad av framgången och njuter alldeles för mycket av situationen för att göra något åt den. Till slut lurar och sviker han en hel bransch och personerna i hans nära omgivning.

Inför instuderingen har Robert Gustafsson läst delar ur filmens originalmanus och återsett några klipp ut filmen. Men han vill inte fokusera allt för mycket på förlagan.

– Dustin är Dustin. Jag måste hitta min egen ingång i rollen. Min egen Tootsie. De största utmaningarna för mig personligen är sångmässiga, det är ju en musikal. Falsettsång är inte min starkaste sida.

Började i Wermlandsoperan

Bland de övriga medverkande finns Sussie Eriksson, Ola Forssmed och Ulrika Ånäs från Karlstad som i vår gör en av rollerna i musikalen "Saturday Night Fever" på Chinateatern i Stockholm.

– Jag har inte läst manus än, men känner väl till filmen, säger Ulrika Ånäs.

Hon började sin scenkarriär på Wermlandsoperan där hon bland annat medverkade i "Les Miserables".

– Utöver att medverka med sång och dans i "Tootsie" är jag reserv för en av huvudrollerna. Det ska bli spännande att se hur Robert gör sin Tootsie. Det är en förhållandevis ny musikal, jag har hört en del av musiken och den är fantastiskt bra.

Tidigare har hon bland annat medverkat i Woody Allens musikal "Bullets over Broadway" och i Magnus Ugglas revy. Ulrika Ånäs har även gjort rollen som Agnetha Fältskog i ”Abba - The Original Band”, en show som bland annat har turnerat i Kina.

Emma från Hammarö

"Tootsie" regisseras av Edward af Sillén och premiären är först i september, men redan nu inleds repetitionerna. I Oscarsteaterns fasta ensemble finns Emma Mellroth från Hammarö.

– Jag har precis tagit examen från min musikalutbildning, det känns helt sjukt att få vara en del av ensemblen på Oscarsteatern som ett av de första jobben, jublar Emma Mellroth.

– Mitt uppdrag i "Tootsie" är dans och sång, jag bidrar till helheten.

"Tootsie" bygger på den musikalkomedi som hade premiär 2019 på Broadway och översättningen är gjord av Calle Norlén.

Artikeltaggar

BioFilmHumorKändisarMusikMusikalerNöje/KulturNyheterRobert GustafssonTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.