Två döda i skolattacken i Malmö

Publicerad:
Poliser söker igenom gymnasieskolan i Malmö på måndagskvällen. Foto: Johan Nilsson/TT

Två anställda dödades i skolattacken i Malmö på måndagseftermiddagen, enligt polisen. De två avlidna var kvinnor i 50-årsåldern.

En 18-årig man har gripits misstänkt för mord. Han är elev på skolan.

Du kan följa TT:s direktrapportering sist i artikeln.

Strax efter klockan 17 på måndagen larmades polisen till en gymnasieskola i centrala Malmö efter misstankar om att det skett ett grovt brott på skolan.

– En första patrull gick in på skolan och kunde ganska snart därefter gripa en misstänkt gärningsman, säger Nils Norling.

När händelsen inträffade befann sig ett femtiotal personer i skolans lokaler.

Senare under måndagskvällen bekräftade polisen att två anställda vid skolan dödades i attacken. De avlidna är kvinnor i 50-årsåldern. En 18-årig man som är elev på skolan är gripen misstänkt för mord.

Under kvällen letade poliser med vapen i hand igenom skolbyggnaden. Polisen misstänker inte att det finns ytterligare gärningsmän, och uppger att platsen efter genomsökning är säker.

Gärningsmannen har inte behövt vård efter gripandet, enligt polisen.

Dragna vapen

En person, som kallar sig Alex och som TT:s reporter träffar utanför skolan, berättar att han satt på en buss och såg sex-sju polisbilar vid skolan.

– Sedan såg jag bara hur det successivt kom fler polisbilar och sedan såg jag också hur de stormade in på skolan och då tänkte jag att det var något ganska allvarligt som hade hänt, säger han.

Alex klev av bussen och gick tillbaka till skolan, och då såg han på långt håll en person som fördes ut från skolan och som han uppfattade var blodig i ansiktet.

"Lugn skola"

En lärare som arbetar på skolan säger till TT att många elever var på plats på skolan trots att klockan var 17 av flera anledningar – bland annat repeterades det inför skolans spex.

– Jag är i chock. Det är en oerhört lugn skola och brukar inte vara bråk, säger läraren.

Elever på plats uppger till SVT att poliser kom in på skolan med dragna vapen och bad om att utrymma skolan.

Kommunens personal som jobbar med krisstöd har varit på plats vid skolan.

Artikeltaggar

GymnasieskolanInrikes/utrikesMalmöVapen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare