Hoppa till huvudinnehållet

Nytt IT-konsultbolag vill anställa ett 30-tal direkt

Publicerad:
Det är från Arvika det norska bolaget TechSeed tänker erövra Norden. Robert Rhönnstad från Arvika är medgrundare och delägare i TechSeed Edge i Sverige.
Det är från Arvika det norska bolaget TechSeed tänker erövra Norden. Robert Rhönnstad från Arvika är medgrundare och delägare i TechSeed Edge i Sverige. Foto: Lisa Olaison

Det norska IT-konsultbolaget TechSeed gör en storsatsning på den nordiska marknaden.

Första steget in i Sverige sker genom det nystartade företaget TechSeed Edge som drivs av Robert Rhönnstad, Arvika.

Han planerar för snabb tillväxt i Arvikaföretaget.

– Vi skulle anställa 30 personer direkt om de rätta personerna fanns, säger han.

Den norske affärsmannen Sven Ivar Mørch, med bakgrund i ledningarna för stora svenska IT-bolag som Acando och HiQ, startade för drygt ett år sedan den norska IT-konsulten TechSeed. När bolaget, som i dag har ett 30-tal anställda, nu tar klivet ut från Norge in på den nordiska marknaden är Arvika det första steget.

Ansvarig för det nya affärsområdet Edge är Robert Rhönnstad, Arvika. Han är en erfaren konsult inom mjukvaru- och affärsutveckling, på senare tid främst inom IoT, Internet of things. Han är en av grundarna av innovationscentret Scaaler IoT Labs i Arvika. IT-centret fungerar som ett drivhus för IT-relaterade företag i Västvärmland, och syftet är att bli en brygga mellan Norge och Värmland för investeringar och nätverkande.

De ska göra Arvika till ett IT-centrumIT-centret i Arvika blev verklighetScaaler i Arvika växer – och ska driva Sverigeunikt projekt

Att han har gått över till TechSeed innebär inte en skilsmässa med Scaaler, säger Robert Rhönnstad. Det här ger snarare nya möjligheter till utveckling av Arvika som IT-kluster med Scaaler som paraplyorganisation.

– Jag kommer att fortsätta jobba tillsammans med Scaaler på olika sätt.

Huvudkontor i Arvika

TechSeed Edges huvudkontor hamnar i Arvika. Företaget har redan fått ett kontor i Karlstad också. Det skedde genom uppköpet av Karlstadsföretaget Ubitech, ett litet expertföretag inom system för styrning och övervakning av produktionsprocesser. En etablering i Göteborg är planerad, plus några orter till.

Robert Rhönnstad slår gärna ett slag för Arvika och Värmland som han menar har stor potential att attrahera de mest kompetenta IT-konsulterna. Han är en av grundarna av en innovativ IT-hub i Arvika där företag kan nätverka och hjälpa varandra på olika sätt.
Robert Rhönnstad slår gärna ett slag för Arvika och Värmland som han menar har stor potential att attrahera de mest kompetenta IT-konsulterna. Han är en av grundarna av en innovativ IT-hub i Arvika där företag kan nätverka och hjälpa varandra på olika sätt. Foto: Lisa Olaison

Hela ledningen från Arvika

Arvika har en framskjuten roll i TechSeeds edge-satsning. Både Robert Rhönnstad som leder koncernens svenska Edgebolag, Patrik Ahlquist på Ubitech i Karlstad och Robert Tenold som leder företagets systerbolag TechSeed Edge AS i Norge, är födda och uppvuxna i Arvika.

– Nu bygger vi teamet, och Patrik Ahlquist i Ubitech och Robert Tenold i Norge kommer att få viktiga roller, säger Robert Rhönnstad.

Satsar hårt

TechSeed har som mål att koncernen 2025 ska omsätta 1 miljard kronor. Nordensatsningen är en viktig del av tillväxtstrategin.

– Nu ska vi börja anställa. Det är egentligen det enda jag har fokus på nu, säger Robert Rhönnstad.

Finansieringsfrågan är löst. I likhet med många andra IT-konsultbolag är TechSeeds stora utmaning att få tag på personer med rätt kompetens.

Vilken typ av kompetens letar ni efter?

– Initialt är det mjukvaruutvecklare, mjukvaruarkitekter, systemarkitekter, sådana som är utförande för att kunna programmera och binda ihop system.

Hur många skulle du vilja anställa i dag?

– Bara i Värmland skulle jag vilja anställa 30 stycken på rak arm.

Företagets strategi är att nischa sig smalt på sitt område med målsättningen att bli ledande i Norden inom det.

– För att attrahera de bästa kan vi inte vara ett vanligt IT-konsultbolag.

Hett område

Nischen i fråga är alltså IndTech och edgeteknologi, som har beskrivits som nästa stora arena för digital innovation. Med konventionella IoT-metoder samlas enskilda maskiners data in till en central plats, ofta i molnet, och bearbetas där. Med edge computing sker insamling och bearbetning av data närmare källorna, så långt ute i systemets utkant, edge, som möjligt. Det kan bland annat snabba upp svarstiderna och spara bandbredd.

Växande marknad

Edgetekniken kan användas överallt där IoT förekommer, och med tanke på hur snabbt IoT växer, öppnar sig enorma marknader.

Ett typiskt användningsområde är inom tillverkningsindustri, där systemen bland annat förutspår tekniska problem och slår larm, vilket gör att dyra maskinhaverier och driftstopp kan undvikas.

TechSeed Edges kunder kommer till stor del att finnas inom tillverkningsindustrin.

– Men vi kommer också att gå mot fastigheter, där våra system kan användas för att styra driften av fastigheten så effektivt som möjligt när det gäller energi, värme, ventilation med mera och få kontroll över fastighetsbeståndet.

Robert Rhönnstad är övertygad om att hans företag kommer att ha mycket att göra.

– Det finns ett skriande behov av det här.

Artikeltaggar

ArvikaFöretagandeInternet of thingsITKarlstadNäringslivNorgeRobert RhönnstadScaaler IoT Labs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.