Hoppa till huvudinnehållet

TBE-säsongen närmar sig: De områdena är särskilt riskutsatta i Värmland

Publicerad:
TBE smittas via fästingar.
TBE smittas via fästingar. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Våren och sommaren närmar sig. Likaså fästing- och TBE-säsongen.

Nära Vänern förekommer smitta, men områden runt Segmon, Slottsbron, Kil och Arvika är särskilt riskutsatta, enligt Smittskydd Värmland.

– Det drar sig uppåt i västra Värmland, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam.

Under 2021 bekräftades totalt 19 personer smittade av TBE i Värmland. Sedan förra året har det ökat med nio fall.

Ökningen tros bero på att det under 2020 fanns mycket smågnagare, medan under 2021 semestrade fler personer i Sverige på grund av pandemin och rörde sig i skog och mark.

Så många TBE-fall har hittills rapporterats i år – flera i Arvikatrakten

19 fall var även det näst högsta antalet under den senaste tioårsperioden.

– Det är relativt små tal och visst tycker jag att man kan se att det går uppåt. Det är ett tecken på att TBE blir mer förekommande, säger Anna Skogstam.

Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland.
Anna Skogstam, smittskyddsläkare i Region Värmland. Foto: Helena Karlsson

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta får mer lindriga besvär och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel drabbas av inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Vanliga riskområden i länet är områden i närheten av Vänern. Det visar den kartläggning som Smittskydd Värmland gör.

– Det som är nytt är att det drar upp sig i västra Värmland, i Kil och Arvika. Det går uppåt.

Kartläggning av TBE-fall från Smittskydd Värmland. Smittorter med endast ett fall är inte markerade. De röda markeringarna anger ungefärlig lokalisation av antal fall. Det kan vara en viss spridning av fallen i området
Kartläggning av TBE-fall från Smittskydd Värmland. Smittorter med endast ett fall är inte markerade. De röda markeringarna anger ungefärlig lokalisation av antal fall. Det kan vara en viss spridning av fallen i området Foto: Smittskydd Värmland

Symtomen att hålla koll på

Enligt Smittskydd Värmlands bedömning är områdena runt Segmon, Slottsbron, Kil och Arvika särskilt riskutsatta.

Viktigt att tänka på är att man kan vaccinera sig mot viruset, särskilt viktigt för de som har fast boende eller sommarboende eller vistas i grönområden med känd smittrisk.

För att bli smittad av TBE behöver man bli biten av en fästing som bär på viruset. Till skillnad från sjukdomen borrelia behöver fästingen inte sitta länge för att du ska drabbas.

Smittskyddsläkaren: Nedgången går långsammare än önskat

Det tar oftast fyra till tio dagar från smittotillfället tills man insjuknar. Symtomen att hålla koll på är huvudvärk och feber om man rört sig ute i skog och mark i riskområden, enligt Anna Skogstam.

– Då finns det alltid en risk att man har det. Särskilt om man har haft mycket fästingar. Men de flesta som drabbas vet inte ens att de har blivit bitna av fästingar.

Man kan också få symtom på förlamning av TBE, men det är mer ovanligt.

Artikeltaggar

FästingarTBEVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.