Hoppa till huvudinnehållet

Välkommen till Biskopsgården på blåbärssoppa

Publicerad:
Nu lanserar Sören Dalevi ihop med flera andra biskopar,  Kyrkans klassiker.
Nu lanserar Sören Dalevi ihop med flera andra biskopar, Kyrkans klassiker. Foto: Magnus Carlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag är idrottsintresserad, och tittar gärna på idrott. Dessutom sysslar jag med såväl spinning som löpning när jag får tid över. Jag tycker nämligen det är viktigt att röra på sig och vårda sin kropp. Jag har dock aldrig gjort en klassiker; det fysiska kraftprovet att under tolv månader genomföra Vasaloppet, Vansbrosimmet, Vätternrundan och Lidingöloppet.

Men jag tycker att idén med klassikern är bra. Därför är jag nu, tillsammans med några andra biskopar, med och lanserar Kyrkans klassiker.

Kyrkans klassiker är så klart en blinkning till den etablerade svenska klassikern. Även om det finns likheter mellan de båda klassikerna (målmedvetenhet, uthållighet och diplom) erbjuds den kyrkliga klassikern dock bara som gåva, inte som krav. Det är heller inte den egna prestationen som står i centrum utan vilan, rytmen och Guds handlande i och genom kyrkans olika praktiker.

Förhoppningen är att människor genom Kyrkans klassiker ska upptäcka mer av kyrkans tro och liv. Och därmed fördjupa din förståelse om samhället du lever i och den kyrka som präglat Sverige under mer än 1 000 år.

Syftena och målgrupperna är flera:

• l Existentiell fördjupning, och som ett komplement till diverse stegtävlingar och cykelutmaningar.

• l Folkbildning, som ett konkret erbjudande till människor och grupper, såsom dopfaddrar eller konfirmandföräldrar eller du som läser mina krönikor i NWT.

• l Förberedande, som en introduktion till människor som av olika anledningar vill lära känna Svenska kyrkans tradition, kanske nya svenskar, personer från andra samfund eller vuxenkonfirmander.

Tanken är helt enkelt att man i Kyrkans klassiker läser ett antal klassiska bibeltexter, går på några centrala gudstjänster, övar sig i bön samt i att tänka på sina medmänniskor.

Jag har på många håll lyft behovet av lärande och undervisning, att vi måste ge fler möjlighet att få ta del av vårt gemensamma kulturarv. Och det behövs många initiativ som på allvar tar tag i den pedagogiska utmaning det innebär att generationer nu växer upp utan kunskap om den historia och tradition som kyrkan bär på.

Mitt herdabrev Barnens bästa bibel är ett sådant konkret verktyg bland många. Och jag tror att Kyrkans klassiker kan vara ett annat. Det kan ge vanliga svenskar något att samlas kring vid lunchbordet, erbjuda tydliga mål och ge såväl fördjupning som vana av att be, läsa och fira gudstjänst. Att leva ett liv i tro helt enkelt.

Konkretisering och tydlighet är viktigt när man ska nå fram pedagogiskt. Kyrkans klassiker har alla möjligheter att bli ett användbart redskap i såväl grupp som individuellt. Den verkliga styrkan tror jag ligger i just upprepningen, att göra det till en vana. Genom att man får kryssa för och nå ett visst antal har man snart också förändrat sina rutiner och därmed sitt beteende. Precis som när man sätter upp ett visst antal mil man ska ha nått inför Lidingöloppet eller Vätternrundan.

Så häng på! Gå in på Karlstads stifts webbsida och skriv ut foldern där du kan kryssa för det du genomfört. Där kan du också välja om du vill göra en liten eller en stor klassiker. Och du har ett år på dig.

Till alla er som slutför den lilla eller den stora klassikern väntar inte bara ett snyggt diplom och ett gratis bokpaket. Det vankas även en bjudning av blåbärssoppa i Biskopsgården om ett år, våren 2023!

Artikeltaggar

BiskopenEtik och religionKarlstadKrönikorSören Dalevi