Hoppa till huvudinnehållet

Rådaborna om att få ett fängelse som granne

Publicerad:
Irma Jäger och Ida Rönnbacke på Ica Åhströms i Råda om att få ett fängelse som granne
Irma Jäger och Ida Rönnbacke på Ica Åhströms i Råda om att få ett fängelse som granne Foto: Pia Holmström

NWT besökte Råda för att få veta ortsbornas åsikter om att få ett fängelse som granne. Det var mest positiva tongångar om att få många arbetstillfällen till bygden. Samtidigt kände sig många kluvna och funderade över rymningsbenägenheten hos internerna.

I torsdags offentliggjorde politiker i Hagfors och Munkfors kommuner att de ska ansöka om att få en anstalt till Råda i närheten av Hagfors flygplats. Om detta blir verklighet kommer anstalten att ha plats för 350-400 interner och lika många anställda.

Men vad tycker då ortsborna? NWT besökte Åhströms Livs i Råda och pratade med personalen.

– Jag har inte hunnit sätta mig in i det. Men jag vill ju det bästa för kommunen så klart och att kommunen ska växa. Det här skulle ju ge mycket jobbmöjligheter och det är ju bra, säger Ida Rönnbacke.

– Gynnar det kommunen så är det väl bra. Men många är väl osäkra på att få ett fängelse här, säger Irma Jäger.

Först rädd sedan positiv

– Min första tanke var att bli lite rädd och tänka på att de kan rymma. Men min andra tanke var att det är bra med arbetstillfällen och de ska väl inte kunna rymma. Jag tror mest man är rädd för det man inte känner till. Men sedan är det ju bra för affären och för bygden, säger Josefin Bertelsen.

Hon har hört många i omgivningen diskutera fängelseplanerna.

– Många har samma tankar som jag har. Vissa säger ”nej, nej” till planerna på ett fängelse här. Men sedan tror jag att man får tänka lite, för det kanske inte påverkar så negativt som man tror. Jag tror det är mest positivt med detta om man tänker till. Och jag har också hört att personer skulle vilja jobba där om det blir av.

Dubbla känslor

NWT pratar med många ortsbor men de flesta vill inte framträda i tidningen. För många är det dubbla känslor. De är positiva till många arbetstillfällen, mer samtidigt känner de oro för att bo nära ett fängelse.

Anders och Eva Nykvist som bor i Råda gör tummen upp för fängelseplanerna.

– Det är en jättebra idé. Det blir arbetstillfällen och det kommer ju att komma hit folk under byggtiden också om det blir ett fängelse. Det är väldigt positivt för bygden, säger Eva Nykvist.

Ann-Christine Vilhelmsson och dottern Jolin.
Ann-Christine Vilhelmsson och dottern Jolin. Foto: Pia Holmström

Ann-Christine Vilhelmsson är också positiv till planerna och de många arbetstillfällen det kan ge. Någon oro känner hon inte.

– Nej, man får ju hoppas på att de bygger så att det är säkert så de inte rymmer därifrån, säger hon.

Laila Andersson, och svärdottern Carina Aune med sonen Rasmus Andersson
Laila Andersson, och svärdottern Carina Aune med sonen Rasmus Andersson Foto: Pia Holmström

Carina Aune från Sörby är också positiv till planerna. Hon skulle själv kunna tänka sig att jobba på anstalten om den blir verklighet. Hennes svärmor Laila Andersson känner sig kluven till planerna.

– Det är både och. Men det ger ju arbetstillfällen, så man måste ju ge det en chans, säger hon.

Värmländske riksdagsmannen är arkitekten bakom fängelseplanernaKriminalvården: Det här krävs för att få en anstalt i Värmland

Artikeltaggar

Brott & blåljusFängelseHagfors kommunRåda

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.