Hoppa till huvudinnehållet

Piratkopiering och förfalskning slår ut 1 200 jobb i Värmland

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sammanlagt är det cirka 1 200 jobb som slås ut av piratkopiering och förfalskning i Värmlands län, medan bidrag till den regionala ekonomiska produktionen på en miljard kronor årligen också trängs ut, skriver Nima Sanandaji och Sara Lindbäck.

Vi lever i en tid som präglas av osäkerhet, med krig i Europa och en epidemi som nyligen tog slut. Då finns goda skäl att stimulera ekonomin, så att åtminstone jobbtillväxt och välståndsskapande kommer i gång. I det sammanhanget är det viktigt att förstå att ekonomin blir alltmer kunskapsbaserad, och därför blir det också allt viktigare att skydda inte bara fysiskt ägande utan också immateriella värden.

Nima Sanandaji, författare av Intellectual Property, Jobs & Prosperity in the Nordic Region 2022.
Nima Sanandaji, författare av Intellectual Property, Jobs & Prosperity in the Nordic Region 2022. Foto: George Scintilla

En gradvis utveckling som sker är att företagen och jobben blir alltmer beroende av immateriella rättigheter, som patent, copyright, designrättigheter och varumärken. Nästan alla företag i Sverige är i viss mån beroende av immaterialrätt, men det finns också de företag som är intensivt beroende av den – till den grad att hela verksamheten förlitar sig på skydd av immateriella värden. Dessa företag bidrar med 20 600 jobb i Värmlands län, och bidrar årligen med 18 miljarder kronor till brutto regional produktionen i länen.

Så skriver du en debattartikel

Samtidigt finns det tyvärr ett omfattande problem med piratkopiering och förfalskning. Företagen utsätts regelbundet för immateriella intrång – i form av plagiering och piratkopiering. Det är något som drabbar många företag i industrin, vars design och patent kopieras illegalt. Men också de som producerar till exempel dataspel, musik och film – i dessa branscher är det som skapas huvudsakligen digitalt, och därför särskilt utsatt för piratkopiering.

Sara Lindbäck, Rättighetsalliansen.
Sara Lindbäck, Rättighetsalliansen. Foto: Sverker Sandberg

Norra Mellansverige, där Värmland ingår, har många arbetstillfällen i kunskapsintensiv industri samt varumärkesberoende handel, samt också styrkor i IT/teknologi och kunskapsintensiva tjänster. Dessa företag är viktiga delar av den lokala kunskapsekonomin, och förlitar sig intensivt på skydd av immateriella värden. Plagiering och piratkopiering underminerar regionens ställning som kunskapsekonomi, och leder till att legala jobb slås ut medan pengarna flödar in till kriminella aktörer.

Sammanlagt är det cirka 1 200 jobb som slås ut av piratkopiering och förfalskning i Värmlands län, medan bidrag till den regionala ekonomiska produktionen på en miljard kronor årligen också trängs ut. Då ska man hålla i sinnet att företagen som är kunskapsintensiva befinner sig högt upp på näringskedjan, och bidrar till regionala exportintäkter. När dessa jobb minskar, hämmas också utvecklingen av enklare tjänstejobb i regionen.

Skydd mot kriminalitet är en ödesfråga för näringslivet idag. Det behövs skydd för såväl det fysiska som det immateriella ägandet. Detta är förstås en fråga för åklagare och polisen, men även regionala näringslivskontor kan spela en roll i att stödja företagen – framför allt de mindre företagen – i hur de kan skydda sina immateriella värden. De regioner i Sverige som lyckas stärka företagens förmåga att skydda sina immateriella värden, kommer ha bäst förutsättning att lyckas expandera den kunskapsintensiva sektorn.

Resultatet blir fler jobb och ökade intäkter, samtidigt som immateriellt värdeskapande har relativt små effekter på miljön. Det finns kort och gott mycket att vinna på att stärka skyddet för näringslivets immateriella värdeskapande, och vi menar därför att det bör ses som en viktig regionalpolitisk fråga.

Nima Sanandaji

Författare av Intellectual Property, Jobs & Prosperity in the Nordic Region 2022

Sara Lindbäck

Rättighetsalliansen

Artikeltaggar

ArbetsmarknadDebattDigitaliseringFöretagandeFörfalskningsbrottImmaterialrättITNima SanandajiUpphovsrättVärmlands län