Uppmärksammad vapenrättegång ogiltigförklaras på grund jäv – måste tas om

Publicerad:
Kumlafångarna dömdes för att ha hjälpt till att ordna vapen inifrån högsäkerhetsfängelset. Foto: Polisen

De dömdes i den uppmärksammade rättegången om vapenbrott inne på Kumlaanstalten.

Nu måste tingsrätten ta om hela rättegången – efter att hovrätten upptäckt att det föreligger jäv.

”Hovrätten undanröjer tingsrätten dom (...) och återförvisar målet till tingsrätten för ny handläggning.” skriver domstolen i ett beslut.

De två Kumlafångarna samt den ene fångens flickvän och en 22-årig man dömdes tidigare i år till fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott och för 22-åringens del grovt vapenbrott under en uppmärksammad rättegång som NWT rapporterat om vid flera tidigare tillfällen.

Men nu tvingas tingsrätten att ta om hela rättegången.

Dubbla roller

Anledningen är att hovrätten upptäckt att samma nämndeman satt med och dömde både i den nu aktuella domen samt i den första deldomen i målet som kom i början av december.

Nämndemannens dubbla roller anses därmed utgöra ett jäv.

På fredagseftermiddagen beslutade hovrätten att återförvisa målet till tingsrätten:

”Det ovan sagda leder enligt hovrätten till att det måste anses finnas ett berättigat tvivel till nämndemannens opartiskhet. Det fel som har förekommit vid tingsrätten är av sådan art att det kan antas ha inverkat på målets utgång. Felet kan inte utan väsentlig olägenhet avhjälpas i hovrätten. Tingsrättens dom ska därför undanröjas och målet visas åter till tingsrätten.” skriver hovrätten.

”Får ta lärdom”

Åklagare Linda Karlsson förordade en ny rättegång i tingsrätten. Med anledning av att hon på måndag ska väcka det tredje delåtalet i samma mål, och det därmed är planerat för en tredje rättegång - där många av de tilltalade är samma personer som i den nu ogilitigförklarade rättegången - tror hon att situationen går att lösa utan större problem.

– Det är tur i oturen att vi ändå har en del med ungefär samma tilltalade så jag tänker att det kanske ändå inte blir så betungande om man kan ta det i ett sammanhang, säger hon.

Värmlands tingsrätts lagman Lars Holmgård medger att tingsrätten gjort fel och orsakat att rättegången måste tas om.

– Blir det ett fel så är det något man ska titta på, varför det har blivit fel. Man kan inte bara säga att det är 100 procent otur, är det en jävsituation så måste man uppmärksamma det. Vi får fundera på tingsrätten om det är något vi kan skruva till för att undvika jävsituationer. Det är en väldigt annorlunda händelse, men vi får ta lärdom inför framtiden, säger han.

Kumlafångar döms för vapenhandel i fängelset – ordnade pistol till kriminellaVapenmisstänkte Kumlafången: ”Känner mig ganska dum”Gängkriminella fångar pressade skolelev i Karlstad: ”Dom ska lämna tio lax”Brevet till gängvännerna: ”Gang gang, skottsäker kärlek till er”NWT avslöjar: Karlstadsbo misstänks ordnat vapen till gängkriminell – inifrån högsäkerhetsfängelset

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrovt vapenbrottHovrätten för Västra SverigeJävKarlstadKumlaanstaltenVärmlands länVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare