Hoppa till huvudinnehållet

Torrläggning

Publicerad:
Fortum vill riva dammen i Västra Görsjön.
Fortum vill riva dammen i Västra Görsjön. Foto: Daniel Olausson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det finns en vanföreställning om att den orörda naturen alltid är bäst. Men då bortser man från att väldigt mycket av det vi menar med naturen faktiskt är skapat och påverkat av människan genom århundradena. Därför blir det ofta fel när det beslutas om att återställa något till "det ursprungliga" – som att riva ut gamla dammar.

Mark- och miljödomstolen har nu gett Fortum klartecken att riva ut dammarna i Östra och Västa Görsjön, vilket kommer att påverka landskapet drastiskt, bland annat att Örbäcken i naturreservatet Mana torrläggs. Räddningstjänsten också larmat om att det kan bli svårt att hämta vatten om vattennivåerna sänks.

Men det slutar inte där. Fortum vill riva fler dammar, som i dricksvattentäkten Stor-Ullen. Detta kommer att leda till stora förändringar i en kommun som bygger på att man reglerar vatten. Vad händer vid stora översvämningar eller när det blir torka om det inte finns så många regleringsdammar kvar?

Artikeltaggar

DammFortumHagfors kommunHagfors kommunLedareMark- och miljödomstolenNaturreservatÖversvämningarRäddningstjänstenTorka