Hoppa till huvudinnehållet

Succécomeback för Emma Nilsson – sköt fullt i Holmenkollen: ”Riktigt kul”

Publicerad:
Emma Nilsson, Bore, sköt bäst av alla svenskorna och blev 24 i fredagens världscupsprint i Oslo.
Emma Nilsson, Bore, sköt bäst av alla svenskorna och blev 24 i fredagens världscupsprint i Oslo. Foto: Nisse Schmidt/TT

Emma Nilsson hade varit borta från skidskyttevärldscupen i två år och det blev en succécomeback i Holmenkollens sprint.

– Jättekul, säger värmländskan, som sköt fullt och slutade 24 i loppet som vanns av norskan Tiril Eckhoff.

Hon hoppas få fler chanser: ”Jag har inga planer på att sluta”Fem värmlänningar uttagna till världscupen – Nilsson tillbaka efter två år

Sveriges damer hade en uppgörelse med Norge om segern i nationscupen i säsongsavslutningen, där sprinten var sista tävlingen som ingick, men chansen försvann snabbt.

Samtidigt som norskorna var i toppen hela vägen presterade främst systrarna Öberg sämre än vanligt. Båda sköt bort sig. När Elvira bommade tre skott i första av de två skyttestationerna försvann förmodligen också hennes möjlighet att vinna individuella cupen, eftersom Marte Olsbu Röiseland kom trea och utökade ledningen.

Hanna Öberg hade hela fem missar och åkte in som 39:a.

Stina Nilsson, två bom, blev bästa svenska på 16:e plats, precis före Elvira Öberg.

Linn Persson kom 23:a med två bom, men tappade också tid på ett fall i utförskörningen. Mona Brorsson noterade bara en bom, men skidformen är inte tillbaka än efter coronafrånvaron och hon var nästan två minuter efter Eckhoff.

Emma Nilsson sköt bäst av alla. 28-åringen från Gräsmark och tävlande för Bore satte samtliga tio skotten och hade ganska bra fart under skidorna, med tanke på den långa bortavaron från absoluta hetluften. I december var det två år sedan hon åkte i världscupen.

– Att få komma tillbaka och göra det här är jättekul och betyder mycket. Det är ett av de bästa resultaten jag har. Skyttet har gått bra på slutet så det var skönt att få visa upp det.

Personrekordet i världscupen är 18:e plats i ett distanslopp.

Hon har fått ett fint välkomnande.

– Det är så många man inte sett på länge och de kommer fram och tycker det är roligt att jag är tillbaka. Kul att de kommer ihåg en.

Emma Nilsson var till slut 1.50 bakom Tiril Eckhoff, som tog sin 28:e världscupseger inför en jublande hemmapublik. Lisa Theresa Hauser, Österrike, kom tvåa.

– Föret var tufft och jag dog lite på sista varvet, men med tanke på att jag fick besked sent och bara kommer in här är jag nöjd.

Nyckeln till framgången var skyttet.

– Jag såg hur många som bommade och tänkte att jag ska göra allt för att skjuta fullt, och det gjorde jag, även om det inte gick fort. 33 i ligg är inte katastroflångsamt, men inte snabbt heller. Det var en kontrollerad serie.

Redan på lördagen blir det åka av igen för Emma Nilsson, Linn Persson och Mona Brorsson, som samtliga kvalificerade sig för jaktstarten.

– När jag är här ska jag ha inställningen att ta mig till jaktstart och även ta poäng, och det blev det ju (17). Det är kul. I morgon (lördag) hoppas jag skjuta bra igen och kanske lite snabbare.

Hittar hon någon bra ”rygg” ska det gå fortare i spåret också.

– Jag har svårt att hålla fart själv och tjänar på att någon annan gör dragjobbet, och har man bra skidor kostar det mindre energi.

En bonus skulle vara om hon även får åka söndagens masstart.

– Det är topp 25 i totalen och fem resultat utöver. Skulle jag göra bra jaktstart kan det finnas chans, säger Emma Nilsson.

Artikeltaggar

Elvira ÖbergEmma NilssonLinn PerssonMona BrorssonSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.