Hoppa till huvudinnehållet

Värmländske riksdagsmannen är arkitekten bakom fängelseplanerna

Publicerad:
Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot (S)
Mikael Dahlqvist, riksdagsledamot (S) Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Riksdagsmannen Mikael Dahlqvist (S) från Hagfors berättar för NWT att han krattat manegen för att försöka få till en anstalt till Råda. Han har haft flera samtal med justitieminister Morgan Johansson (S) i ämnet.

– Han är väldigt pigg på idén och positiv. Han förstår argumentationen väl utifrån ett regionalpolitiskt skäl och utifrån att den här delen av Sverige är lite vit när det gäller Kriminalvården. Han har uppmuntrat mig att jobba vidare med detta och att kommunerna lämnar in en intresseanmälan.

Mikael Dahlqvist ligger också bakom att Munkfors och Hagfors gått ihop om detta.

– Det tror jag är ett spännande koncept att två kommuner samverkar och det är en stor styrka.

Han redogör för hur man ska gå vidare med fängelseplanerna.

– Nu ska en intresseanmälan skickas till generaldirektören och till fastighetsdirektören på Kriminalvården. Och så skriver vi också naturligtvis ett brev till justitiedepartementet och till Morgan Johansson. Då blir det enklare för mig att på nationell nivå köra på ännu hårdare eftersom vi anmält officiellt intresse. Så nu är det bara för mig att köra järnet.

Värmlandsbänken

Nu ska han få med fler myndigheter och beslutsfattare i processen.

– Det är viktigt att Region Värmland, länsstyrelsen via landshövdingen är med och hjälper till. Det är viktigt också att alla värmländska riksdagsledamöter oavsett parti jobbar för detta. Det är en fråga som är viktig för hela Värmland. På samma sätt som vi jobbade gemensamt för att få artilleriregementet till Kristinehamn är det viktigt att vi i Värmlandsbänken jobbar tillsammans även i denna fråga.

Mikael Dahlqvist anser att det kommer att få stor betydelse om det blir en anstalt i Råda.

– Det här är en Värmlandsfråga i allra högsta grad inte bara en fråga för oss två kommuner. Det blir ju också en arbetsmarknad för Sunne, Torsby och Forshaga. Blir det av så kommer jag att bjuda på champagne för det är så viktigt att vi får till det här, säger Mikael Dahlqvist.

Planer på nytt stort fängelse i VärmlandKriminalvården: Det här krävs för att få en anstalt i Värmland

Artikeltaggar

Brott & blåljusFängelseHagfors kommunMikael DahlqvistMunkfors kommunRådaSunne kommunTorsby kommunVärmlandsbänken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.