Hoppa till huvudinnehållet

Kriminalvården: Det här krävs för att få en anstalt i Värmland

Publicerad:
Magnus Petersson, enhetschef vid Kriminalvårdens fastighetsenhet
Magnus Petersson, enhetschef vid Kriminalvårdens fastighetsenhet Foto: Privat

Igår offentliggjorde Hagfors och Munkfors kommuner att de ska ansöka om att få bygga en anstalt av säkerhetsklass 2 i Råda i Hagfors kommun. Nu berättar Kriminalvården för NWT att ingen ansökan behövs. Det räcker med en intresseanmälan. Därefter en dialog för att se om alla kriterier uppfylls.

Magnus Petersson är enhetschef vid Kriminalvårdens fastighetsenhet. Han berättar om det stora behovet som finns av anstaltsplatser.

– På ett kortsiktigt perspektiv är det enormt stort. Vi har idag en kapacitetsbrist och en klienttillströmning som är väldigt stor. Det är ju förändrade lagstiftningar och sänkta rabattsatser för ungdomsbrottslighet och sänkta åldrar. Allt det här påverkar våran verksamhet. Att polis och domstolsväsende fått mera resurser gör ju också att man har snabbare flöden. Vi har ju en större klienttillströmning idag än vad vi har sett tidigare.

Att etablera en anstalt anser Magnus Petersson att man måste se i ett långsiktigt perspektiv.

– Det är ju ingenting som man kan ha klart på ett år eller två. Det är ju en process som kommer att ta ett tag.

Intresseanmälan

Han berättar att det för Hagfors och Munkfors kommuner inte behövs en ansökan. Enbart en intresseanmälan. En ansökan görs enbart om Kriminalvården gått ut med en förfrågan om att få bygga inom ett visst geografiskt område.

– Det är viktigt för oss att det finns ett intresse från ett par kommuner och en region och att vi vet det i ett tidigt skede. Det gör det enklare för oss och är intressant ur flera aspekter. Därefter blir det en dialog med kommunerna och regionen.

Behov av större anstalter

Kriminalvården har tagit beslut om nya anstalter i Kalmar och i Trelleborg.

– Det kommer ett beslut innan sommaren om en tredje anstalt någonstans i Östergötland eller Småland. Men min bedömning är ju att den här processen kommer att fortsätta med större anstalter för omkring 400 klienter. Då är det bra att känna till att det finns kommuner och en region som har ett intresse.

Magnus Petersson berättar att det är ett stort antal parametrar som ska stämma för att allt ska gå i lås.

–Man måste ha rådighet över en mark på 30-40 hektar. Det måste också finnas en politisk vilja över blockgränser. Det ska också finnas en planberedskap i kommunen så det inte tar tid att göra en detaljplan.

En annan viktig faktor är möjligheten att rekrytera mycket personal.

– Vi är ju som ett litet samhälle i miniatyr på en anstalt. Det är alltifrån läkare, sjuksköterskor och psykologer och naturligtvis kriminalvårdare. Personalen ska också kunna ta sig till etableringsplatsen. Finns det länstrafik och kommunala samfärdsmedel?

Han lyfter också fram vikten av att det finns annan blåljusverksamhet närheten.

– Det är en väldigt komplex bild när man mejslar fram var någonstans en sådan här etablering skulle kunna ske. Väldigt många av parametrarna är skall-krav och inte bör-krav.

Ingen tidsgräns

Vid pressträffen sades att det kunde ta högst två år innan kommunerna får förhandsbesked om det blir en anstalt eller ej.

– Man kan inte sätta en tidsgräns på det. Finns det en intresseanmälan och vi ser att förutsättningarna finns, då lever möjligheten fram till ett kommande beslut.Det kan ibland gå fort och ibland väldigt lång tid. Men om förutsättningarna skulle vara extremt dåliga så kan man snabbt avfärda en sån intresseanmälan.

Om det blir verklighet. Hur lång tid skulle det då ta att bygga en anstalt av säkerhetsklass 2?

– För Trelleborg och Kalmar har vi kalkylerat på en byggtid på 5-7 år. Det är från det beslutet fattas till det att anstalten står klar. Men då har vi kalkylerat med att det kan uppstå friktion på resan. Vi räknar med att detaljplan och byggplan överklagas. Vi räknar också med att det kommer gå till högsta instans. Vi räknar också med att det kan finnas arkeologiska fynd och förutsättningar när det gäller markförhållanden som man måste ta hänsyn till. Att bygga en anstalt är ingen ”walk in the park.” Det är inte som att bygga en villa, säger Magnus Petersson.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFängelseHagfors kommunKriminalvårdenMunkfors kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.