Hoppa till huvudinnehållet

Förväntansfulla ungdomar övernattar i minusgrader

Publicerad:
Oscar Dahlborg, Alva Hedelund, Leo Skiöld och Jessica Sandström. Foto: Lars-Eric Sundin

I Villingsberg genomfördes en övning under ett veckoslut med hemvärnsungdomar från Örebro och Värmlands län. Man har inte varit så mycket tillsammans under en tid då verksamheten i stort gått i stå under pandemin.

Det var förväntansfulla anleten hos de tretton deltagarna. Rosiga kinder, det är minusgrader på kvällen. Övningen gick ut på att övernatta i tält. Då ska man förstås också lära sig hur det går till att sätta upp ett tjugomannatält på rätt sätt. Det är ett lagarbete att hantera den otympliga tältduken och de flesta hade inte övernattat på detta sätt tidigare. Det finns en kamin att elda i och det ska därför ordnas på ett visst sätt med vattenhink och ruska, lång och ruska, kort. Det senare är käppar med granrisruskor för att bekämpa eventuell glöd på tältduken, generationer av värnpliktiga minns säkert begreppen. Man måste ha vissa rutiner också, man får sitta eldpost i tur och ordning hela natten för att hålla kaminen igång och av brandsäkerhetsskäl.

Att hugga och klyva ved med alla fingrar i behåll är något man får lära sig.
Att hugga och klyva ved med alla fingrar i behåll är något man får lära sig. Foto: Lars-Eric Sundin

Oscar Dahlborg är en av deltagarna. Han kommer från Karlsborg. Varför deltar man i den här verksamheten?

– Det var jag själv som var intresserad. Pappa berättade, han var hemvärnsungdom när han var ung. Gemenskapen, man har träffat några nya kompisar som man inte hade träffat annars. Det blir en annan gemenskap när man bor tillsammans och samarbetar så väl.

Meningsfull fritid

Försvarsmakten erbjuder verksamhet för ungdomar mellan 15 och 20 års ålder. Det finns flera olika inriktningar, Hemvärnet och Försvarsutbildarna är ett par av dem. Det är en fritidssysselsättning som ger tillfälle att få lära sig något nytt och att få vara ute i naturen och pröva på lite påfrestningar. Tyngdpunkten i utbildningen är att man får lära sig hur man uppträder i gröna kläder, hur man håller ordning på sin utrustning och hur man agerar i grupp tillsammans med andra för att lösa uppgifter. Det är en stark gemenskap i ungdomsverksamheten och man får bland annat lära sig sjukvård, hur man under enkla förhållanden lagar mat och annat som man har nytta av under andra delar av livet. Verksamhetens syfte är förutom att erbjuda en kostnadsfri fritidssysselsättning att väcka intresse för framtida insatser inom Försvarsmakten och att aktivera ungdomarna fysiskt.

Ställa upp och förflytta sig i sluten ordning kräver också lite träning.
Ställa upp och förflytta sig i sluten ordning kräver också lite träning. Foto: Lars-Eric Sundin

Gemenskapen är viktig

– Har varit med ett och ett halvt år. Jag tycker det är roligt och jag är intresserad av det här. Gemenskapen är viktig, det var roligt att sova i tält, säger Alva Hedelund som bor utanför Grums och går i gymnasiet. Hon är enda deltagare från Värmland denna gång.

Jessica Sandström bor i Örebro och har varit med i tre år sedan hon blev femton.

– Min bror var med här och han tyckte det var kul, han rekommenderade mig det här och så kom jag hit. Samarbetet att man känner att man kan klara av saker tillsammans, och att man kommer ut från staden och får prova på nya saker.

Man får ibland lösa teoretiska uppgifter, som här att analysera risker vid längre vistelse i kyla.
Man får ibland lösa teoretiska uppgifter, som här att analysera risker vid längre vistelse i kyla. Foto: Lars-Eric Sundin

Många fortsätter i försvaret

Leo Skiöld beskriver hur man ska bemöta yngre som är nya i avdelningen. Man ska bemöta nya med en trevlig ton, man får vara lite noga med hur man bär uniform, hur man packar så att det blir rätt direkt så att det inte blir fel och därmed kanske uppehåll längre fram. Han framhåller att man ska vara snäll och lära dem på ett korrekt sätt och ha lite överseende med de som är nya.

– Jag är också från Karlsborg, jag började samtidigt med Dahlborg, säger Leo.

– Vi hade känt varandra ett bra tag innan, så vi bestämde oss att vi skulle börja i hemvärnsungdomen för ett och ett halvt år sedan. Vi har väldigt mycket släkt inom försvaret, så det är en självklarhet för oss att hålla på med det gröna. Det är kul att dra upp hit på helger och bedriva övningar. Jag gillar när det är lite tungt och så älskar jag kamratskapen, att lära sig saker och att kunna lösa en uppgift och glädjen när man får veta att det gick bra. Man ser sina kamrater växa och man blir starkare tillsammans.

– Jag har tänkt fortsätta lite i föräldrarnas spår, båda är från K 3 i Karlsborg från början, avslutar Leo.

Artikeltaggar

FamiljHemvärnetKarlsborgÖrebroVärmlands länVillingsberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.