Hoppa till huvudinnehållet

Planer på nytt stort fängelse i Värmland

Publicerad:
Tomas Pettersson (S) oppositionsråd Hagfors, Jens Fischer (OR) kommunalråd Hagfors och Mathias Lindquist(S) kommunalråd Munkfors.
Tomas Pettersson (S) oppositionsråd Hagfors, Jens Fischer (OR) kommunalråd Hagfors och Mathias Lindquist(S) kommunalråd Munkfors. Foto: Pia Holmström

Hagfors och Munkfors kommuner ska gemensamt skicka in en ansökan om att få en anstalt av säkerhetsklass 2. Behovet av anstaltsplatser i Sverige är enormt. Går ansökan igenom blir det troligtvis i Råda i Hagfors kommun som anstalten byggs.

– Det ska vara plats för 350 till 400 interner och lika många anställda, en anställd per intern, säger Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).

Nyheten presenterades under torsdag eftermiddag vid en pressträff i Råda där Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist(S), Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR), samt Hagfors oppositionsråd Tomas Pettersson (S) deltog.

Jens Fischer som har en bakgrund inom polisen berättar för NWT om behovet av anstalter.

– Det har ju varit ökad kriminalitet i Sverige under ett antal år och strängare straff, vilket gjort att behovet har ökat enormt de senaste åren när det gäller fängelseplatser. Nu behövs det uppemot 10 000 anstaltsplatser inom 10 år.

Hade samma tanke

Hagfors och Munkfors gör nu gemensam sak för att få en anstalt. Riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S), Tomas Pettersson och Mathias Lindqvist har under en längre tid diskuterat hur de ska få hit statliga jobb när de hörde att kriminalvården behövde fler anstaltsplatser.

– Då tänkte vi att det kunde vara läge för oss att få hit ett klass 2 fängelse som innebär 350 till 400 jobb. Men om vi är två kommuner som gör ansökan så väger ansökan tyngre, säger Tomas Pettersson.

Socialdemokraterna kontaktade OR om idén. Jens Fischer å sin sida berättar att han haft samma tanke ända sedan han tillträdde som kommunalråd 2018.

– Vi kände att om vi ska göra detta ska alla partier vara överens. Så för två veckor sedan hade vi ett möte där alla partier i Hagfors och Munkfors var med. Alla partier var positiva till detta. Därefter har båda kommunerna godkänt detta i kommunstyrelsen, säger Tomas Pettersson.

Positiva signaler

Nu ska inom kort en intresseanmälan skickas och därefter en ansökan. Det kan ta uppemot två år att få veta om det blir ett ja eller nej på ansökan.

– Men de säger att det är så hårt tryck på det här så det kan inte ta alltför lång tid innan man får någon form av förhandsbesked,säger Jens Fischer.

Dessutom har kontakter tagits med justitiedepartementet och med justitieminister Morgan Johansson.

– Mikael Dahlqvist har berättat att det är enbart positiva signaler och att det nu är läge att göra detta, säger Tomas Pettersson.

Även Åmål

Det troligaste scenariot är att det i så fall blir i Råda som anstalten byggs. Detta eftersom kommunen sedan årsskiftet gör en ny detaljplan för ett stort område i Råda intill flygplatsen, något NWT har skrivit om tidigare.

– Det vore fantastiskt för våra kommuner och för regionen också. Jag tror att det finns en stor möjlighet att det här blir ett förverkligande, säger Jens Fischer.

Även Åmåls kommun har ansökt om att få en anstalt.

– Vi har fått veta att eftersom behovet är så stort så konkurrerar vi inte ut varann. Det kan bli både i Åmål och Hagfors, säger Jens Fischer.

Här i skogen någonstans intill Hagfors flygplats i Råda vill man anlägga en anstalt. Tomas Pettersson (S) oppositionsråd Hagfors, Jens Fischer (OR) kommunalråd Hagfors och Mathias Lindquist(S) kommunalråd Munkfors.
Här i skogen någonstans intill Hagfors flygplats i Råda vill man anlägga en anstalt. Tomas Pettersson (S) oppositionsråd Hagfors, Jens Fischer (OR) kommunalråd Hagfors och Mathias Lindquist(S) kommunalråd Munkfors. Foto: Pia Holmström

Kan finnas oro

Han tar också upp att det kan finnas oro bland folk för att få hit ett fängelse.

– Det finns ju alltid en rädsla i att det på anstalter sitter människor som begått brott. Men en klass 2 anstalt är oerhört säker idag. Rymningar sker ju i stort sett aldrig från den här typen av anstalter. Det blir ju som en egen värld i världen, det är ju en sluten anstalt. Om det blir en anstalt kan det också leda till en ökad polisiär närvaro här.

Han tillägger.

– Säkerhetsklass 2 innebär till exempel att det kan vara personer som begått narkotikabrott och rån som sitter här, säger Jens Fischer.

Många synergieffekter

Munkfors kommunalråd Mathias Lindquist kommenterar planerna.

– Jag är väldigt glad för att man över partigränserna i både Hagfors och Munkfors är överens om att vi känner att det är en bra idé. I det här fallet ser jag inte att det är en kommungräns emellan utan ett arbetsmarknadsområde. Jag tror och hoppas att det ska ge ringar på vattnet att det till exempel kan bli 100-sträcka ända från Karlstad. Det är många synergieffekter om vi får till en sådan statlig närvaro.

Politikerna lyfter fram det positiva med alla arbetstillfällen som det skulle innebära.

– Det behövs ju många anställda. Så jag är övertygad om att det kommer att komma personer även från andra kommuner för att jobba här. Huvuddelen av de som jobbar på en anstalt får internutbildning genom Kriminalvården.

– Det som också är bra är att andelen män och kvinnor är fifty-fifty som jobbar på en sån här arbetsplats. Så det är lättare att få hit familjer, säger Tomas Pettersson.

Artikeltaggar

Åmåls kommunBrott & blåljusFängelseHagfors kommunJens FischerMathias LindquistMunkfors kommunTomas Pettersson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.