Hoppa till huvudinnehållet

Glad över ny chans efter besvikelsen: ”Jag var jätteledsen”

Publicerad:
Emil Nykvist blev hemskickad för att han varit i kontakt med crona. Nu får han ny chans i världscupen. Foto: Per Danielsson

Det är dubbelt värmländskt på herrsidan i skidskyttevärldscupens säsongsavslutning i Holmenkollen genom Oskar Brandt och Emil Nykvist.

– Jättestort, säger Nykvist om chansen.

24-åringen från Sunne och tävlande för Bore gör världscupdebut ”på riktigt”. Förra gången, i Hochfilzen i december, fick han hoppa in när Jesper Nelin blev förkyld.

– Då flögs jag in dagen innan tävling. Nu åkte vi hit direkt efter senaste IBU-cupen och har varit här sedan i måndags, och det är ordinarie trupp.

Förtroendet betyder mycket inför nästa säsong.

– Det är jättestort och det jag jobbat för hela tiden att komma hit. Det är här jag vill vara.

Två år äldre Oskar Brandt, I2 i Karlstad, världscupdebuterade för två vintrar sedan och har åkt 13 lopp den här säsongen. Bästa individuella placering i världscupen är 37 i jaktstart i Kontiolahti den 6 mars. Det var andra gången han gick vidare från en sprint till jaktstarten. Nu kommer en ny möjlighet på fredagen i Holmenkollen.

– Man vill alltid göra det bästa man kan hela tiden, så att slå det hade varit gôtt. Jag har haft bra feeling ganska länge och velat åka här. Jag är sjukt taggad, säger Brandt, som gått framåt mycket åkmässigt till den här säsongen.

– Till nästa år blir det ännu mer jobb med skyttet. Kan jag fortsätta ta steg fysiskt ska det här nog bli bra.

Oskar Brandt hoppas få glädje av de ökade prispengarna nästa år.
Oskar Brandt hoppas få glädje av de ökade prispengarna nästa år. Foto: Anders Wiklund/TT

Emil Nykvist skulle ha tävlat i Antholz i januari, men blev hemskickad för att han varit utsatt för covid.

– Jag hade varit i nära kontakt med smittan så det fanns inte mycket att välja på.

Han tog det hårt.

– Jag var jätteledsen, det var svintråkigt, framför allt när det inte var jag själv som var sjuk. Jag hade längtat länge efter de tävlingarna och var formtoppad för det.

I stället åkte han Sverigecupen.

– Jag vann med ett par minuter. Kroppen var jättepigg.

Annars har han ägnat sig åt EM och IBU-cupen, snäppet under världscupen.

– Jag har i stort sett åkt hela IBU-cupen. Det har gått bra, tagit ganska mycket poäng och etablerat mig där, varit topp 20 åtta gånger individuellt och tog ett brons förra helgen på stafetten.

Hur är formen nu?

– Vet inte. Jag har varit borta i tre veckor och tävlat mycket så lite sliten är man ju. Men förhoppningsvis ska jag kunna hålla ihop det en vecka till.

Känner du att du måste prestera något speciellt för att fortsätta nästa år i landslaget?

– Jag tror att jag visat i IBU-cupen att jag tagit ganska stora kliv, men det är klart att jag vill prestera här också och visa att det inte är bara där jag kan vara bra. Jag måste jämföra mig med de bästa och det har jag chansen att göra nu, säger Emil Nykvist.

På torsdagen kom besked att prispengarna i skidskyttevärldscupen ska höjas med 40 procent till nästa säsong.

– Då måste resultaten först och främst komma ännu högre upp, men absolut är det bra att IBU satsar på oss aktiva och att det blir mer pengar in till sporten. Då blir det mer prestige och folk kan livnära sig på det om man är tillräckligt bra, säger Oskar Brandt.

Antar att det är tuffast för er som inte är etablerade i världscupen att få det att gå runt ekonomiskt?

– Ja, så är det, men det har blivit ganska stor skillnad för mig i år när jag har kommit med i a-laget. Men det är inte som Martin och Sebbe som är bäst bland herrarna, de har bra ställt.

Du kanske är där nästa år?

– Vi får se.

Loppen i Holmenkollen

Fredag: Sprint dam 7,5 km, sprint herr 10 km.

Lördag: Jaktstart dam 10 km, jaktstart herr 12,5 km.

Söndag: Masstart dam 12,5, masstart herr 15 km.

Artikeltaggar

Emil NykvistOskar BrandtSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.