Hoppa till huvudinnehållet

Ulf Danielsson vill erbjuda perspektiv: ”Vårt klot är så ömkligt litet”

Publicerad:
”Vi är inte passiva resenärer” säger Ulf Danielsson angående människans liv på jorden. Han är i grunden positiv till framtiden med pekar samtidigt på att det inte finns några garantier för människan.
”Vi är inte passiva resenärer” säger Ulf Danielsson angående människans liv på jorden. Han är i grunden positiv till framtiden med pekar samtidigt på att det inte finns några garantier för människan. Foto: C. Sturmark

Onsdagskvällen bjuder på finbesök i Tingvallakyrkan från professorn, sommarprataren och författaren Ulf Danielsson. Det är Karlstads Humanistiska Förening som bjuder in till en föreläsning där livet och klimatet belyses från ett lite annorlunda håll.

– Ett ändrat perspektiv kan leda till eftertanke, säger Ulf angående sitt sätt att förmedla kunskap om våra förutsättningar på jorden.

Ulf Danielsson är professor i teoretisk fysik vid Uppsala Universitet, författare och bland annat bekant för en bredare publik för sin medverkan i SVT:s Vetenskapens Värld och sitt Sommarprat i P1 2010. Ikväll gästar han Tingvallakyrkan i Karlstad för en föreläsning där både fysik och filosofi sammanstrålar och där framförallt människans relation till planeten kommer att beröras, inte minst i meningen av vår sårbarhet.

Med utgångspunkt från boken ”Vårt klot så ömkligt litet” som kom ut 2016 säger Ulf Danielsson att syftet med föreläsningen är att ge perspektiv på livet här på jorden.

– I korthet kan man säga att jag talar om klimatet, men jag ger inga förslag på hur man till exempel ska leva mer klimatsmart utan jag tar det hela ett steg längre och ger ett slags ”kosmiskt” perspektiv på det hela.

– I boken berättar jag om jordens historia som också handlar om hur vetenskapen har utvecklats och hur vi människor först ”upptäckte” världen. Idén med detta är just att bidra med någon form av engagerande insikt till det faktum att vi människor faktiskt är en del- och beroende av den biologiska världen vi ganska ofta verkar tro att vi står utanför, säger Ulf Danielsson.

Svårare än vi tror

Han ursäktar sig och säger att ”det här är ju egentligen väldigt läskiga saker” med tillägget att ”det är ju spännande också” och fortsätter prata om hur oviss vår framtid ser ut idag.

Livet på jorden är skört, inte minst på ett samhälleligt plan. Ulf Danielsson lyfter bland annat fram kriget i Ukraina som exempel på hur snabbt vår inbillade trygghet kan rubbas.
Livet på jorden är skört, inte minst på ett samhälleligt plan. Ulf Danielsson lyfter bland annat fram kriget i Ukraina som exempel på hur snabbt vår inbillade trygghet kan rubbas. Foto: SCANPIX

– Det är viktigt med en medvetenhet om samverkan mellan livet och klimatet och hur detta utvecklas. Katastrofer har inträffat förr, som när dinosaurerna dog ut exempelvis, något oväntat händer som förändrar förutsättningarna för livet på planeten. Nu kan man dock säga att det är vi människor som är med och utlöser något liknande och vi leker med krafter som vi inte har kontroll över.

– Man måste också förstå svårigheten i att ställa saker till rätta. Ofta tänker man att ”om bara politikerna ville ta rätt beslut så skulle allt lösa sig”, men det är inte riktigt så enkelt. Vi är så många på jorden och alla vill ju överleva, alla vill ha så bra standard som möjligt, och ingen styr egentligen världen. Samhället är på många vis väldigt skört vilket vi nu ser inte minst med kriget i Ukraina, fortsätter Ulf Danielsson.

Klokare beslut

Ändå vill Ulf Danielsson beskriva sig som optimist ”i grund och botten”.

– Jag vill säga att livet är meningsfullt och föreställer mig en positiv framtid med nya tekniska utvecklingar bland annat. Mitt bidrag består förhoppningsvis i att väcka en nyfikenhet kring vår existens helt enkelt. Jag vill inte bara rada upp lösryckta fakta utan tror att man når ut bäst genom olika berättelser som sätter allt i ett sammanhang. Då kan man skapa ett känslomässigt engagemang som i sin tur kan leda till klokare beslut i framtiden.

Artikeltaggar

Humanistiska föreningenKarlstadKarlstads Humanistiska FöreningMänskligtNöje/KulturSamhälleSVTTingvallakyrkanUppsala universitet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.