Hoppa till huvudinnehållet

Vänersjöfarten kan stoppas i flera år – ”Det vore förödande”

Publicerad:
Dagens slussar i Trollhättan är uttjänta och ska ersättas. Motståndet där är stort  för att anlägga en helt ny kanalled, men att bygga de nya slussarna längs dagens led innebär ett flera år långt trafikstopp.
Dagens slussar i Trollhättan är uttjänta och ska ersättas. Motståndet där är stort för att anlägga en helt ny kanalled, men att bygga de nya slussarna längs dagens led innebär ett flera år långt trafikstopp. Foto: Christer Wik

Motståndet mot att bygga nya slussar i Trollhättan på en ny plats är stort. Därför utreder Trafikverket möjligheten att bygga dem i befintlig kanalsträckning.

– Det vore förödande för oss. Under byggtiden skulle kanalen stängas helt och vi kan bara transportera våra yankeecylindrar med båt.

Så ska Vänersjöfarten leva vidare – nu visas alternativen upp

Det säger Malin Kilian, platschef på Valmet i Karlstad.

Trafikverket har i sin planläggning av nya slussar i Trollhättan tagit fram ett nordligt och ett sydligt alternativ. Dessa har varit ute på samråd till och med den 20 februari, något som NWT tidigare har berättat.

Protesterna mot dessa har dock varit mycket stora både bland allmänheten och Trollhättans kommun som anser att ingreppen i naturen blir för omfattande.

– Därför har vi påbörjat en utredning där vi tittar på möjligheterna att bygga de nya slussarna i befintlig kanalled.

Studerar konsekvenser

– Det handlar om det är tekniskt möjligt, om riskerna, genomförandet, kostnaderna och hur en stängning av sjöfarten skulle påverka industrierna, säger Trafikverkets projektledare Mikael Rintala.

Att anlägga slussarna i befintlig kanalsträckning var inget som var aktuellt när jätteprojektet började planeras.

– Nej, vår ingång var att de skulle byggas i en ny kanalled, men med tanke på de stora protesterna vill vi även utreda om det är möjligt att anlägga slussarna längs dagens led.

– Förhoppningen är att hitta en lösning som både de närboende och sjöfarten kan acceptera. Förhoppningen är att utredningen kan vara klar i april, säger Mikael Rintala.

Valmets yankeecylindrar är så stora och tunga att de bara kan transporteras på fartyg.
Valmets yankeecylindrar är så stora och tunga att de bara kan transporteras på fartyg.

Om de nya slussarna byggs längs den befintliga kanalleden innebär det att fartygstrafiken helt kommer att stängas i två-fem år.

Det skulle slå stenhårt mot Valmet i Karlstad med 730 anställda.

– Det vore helt förödande för oss. Vi kan bara transportera våra yankeecylindrar – hjärtat i våra tissuemaskiner – med fartyg på grund av den stora vikten på 210 ton och diametern som är sju meter.

– Axeltrycket blir så stort att broarna inte klarar av vägtransporterna och vi tar oss inte heller under viadukter och andra trånga passager, säger Malin Kilian.

”Oerhört naivt”

Hon blev väldigt förvånad när hon hörde att Trafikverket ska utreda en möjlig stängning av Trollhätte kanal.

– Det känns oerhört naivt att tro att industrierna runt Vänern ska klara sig med ett flera år långt stopp för sjötransporterna. Det är oerhört viktigt för Valmet och Karlstad och de andra industrierna runt sjön att det inte blir ett trafikstopp.

– Vi följer det här väldigt noga och är oerhört intresserade av utfallet, säger Malin Kilian.

Ett trafikstopp på Göta älv skulle slå mycket hårt mot bland andra Valmet i Karlstad och Vänerhamn.
Ett trafikstopp på Göta älv skulle slå mycket hårt mot bland andra Valmet i Karlstad och Vänerhamn. Foto: Lars Myr

Även för Vänerhamn skulle konsekvenserna av ett trafikstopp i Göta älv bli oerhört negativa.

”En katastrof”

– Det vore helt förödande för Vänersjöfarten. Under tiden skulle transporterna hitta nya vägar och det skulle vara väldigt svårt att få tillbaka dem på fartyg.

– För Vänerhamn som bolag vore det en katastrof. Vi servar dessutom stora delar av basnäringen i Vänerområdet så ett sådant beslut skulle leda till stora konsekvenser även för många andra.

– Det känns inte rimligt att det skulle bli så och för oss blir det svårt att överleva under en så lång tid som ett bygge skulle ta, säger Göran Lidström.

Artikeltaggar

Göran LidströmKarlstadMalin KilianTrafikTrafikverketTrollhättanTrollhättans kommunValmetVänerhamn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.