Hoppa till huvudinnehållet

Minst en säsong till för Brorsson: ”Jag är väldigt säker”

Publicerad:
Mona Brorsson vill avsluta året starkt och laddar sedan om för en ny säsong.
Mona Brorsson vill avsluta året starkt och laddar sedan om för en ny säsong. Foto: Markku Ulander

Mona Brorsson fyller 32 den 28 mars, men det nära förestående slutet på säsongen blir inte samma för karriären.

– Jag är väldigt säker på att jag kommer köra åtminstone ett år till. Däremot har jag svårt att se fyra år framåt just nu, säger hon.

Linn Persson om kampen mot Norge och ryggproblemen: ”En grej jag sliter med”

OS-guldet i stafett var så att säga kronan på verket och måhända satte Peking punkt för Mona Brorssons olympiska insatser.

– Om Sverige fått OS hade jag kanske kört. Nu ligger det lite för långt bort.

Milano i Italien drog längsta strået 2026.

Nästa vinter får vi i alla fall se den rutinerade värmländskan igen.

– Ska bli väldigt skönt med ett mästerskap på lågland.

Tyska Oberhof står som värd för VM den 8–19 februari 2023.

– Sen får jag ta det säsong för säsong och känna hur motivationen är, om kroppen fortfarande tycker det är roligt att träna. Det är mycket jobb som ska läggas ner.

Formen just nu är osäker. Mona Brorsson fick corona och missade tävlingarna i Kontiolahti. Hon gjorde comeback förra veckan i Otepää, Estland.

Nu väntar Holmenkollen med sprint på fredag, jaktstart på lördag och masstart på söndag.

– Jag har åkt skidor här i Oslo och upplever det som steg i rätt riktning, tycker att kroppen blir piggare. Det var behövligt med två race i Otepää.

Men det som saknas i benen tar hon igen i huvudet.

– På ett sätt var det bra att vara hemma ett tag, få tiden att ladda om och få tillbaka suget att tävla. Nu sista veckan när många börjar bli trötta är jag fortfarande jättemotiverad. Jag ser det som ett ess i rockärmen.

19 är hittills bästa placeringen i totala världscupen och noterades säsongen 2018/2019. Senast blev hon 28. Nu är ett nytt personrekord nära. Mona Brorsson ligger 16 inför de tre sista loppen.

– Jag kommer verkligen kämpa för att slå mig in i topp 15, som ligger närmast, det blir ett bra kvitto på att jag utvecklas. Det är en sak att säga att det känns som jag haft en jättebra säsong, men det här blir mer konkret. Den har varit jättebra.

Hon ligger 16 även i sprintcupen och 18 i masstarten.

Allra bästa är dock fjärdeplatsen i redan avslutade distanscupen, bara en sekund efter trean, Dzinara Alimbekava, Belarus.

– Det har inte varit så många lopp, men de jag åkt har gått väldigt bra, speciellt i Antholz (trea). Det hade jag kanske inte trott inför den här säsongen. Väldigt roligt att kunna ta med sig.

Redan nu vet hon vad som behöver förbättras till nästa säsong.

– Det är många saker, men ståskyttet är mest konkret. Det har jag lite tankar kring hur jag ska kunna höja.

Hon vill undvika en liknande dålig start som i vinter och börja på den högre nivån som infunnit sig mot slutet.

– Jag filar på hur jag kan göra en bättre övergång från hösten till tävlingsperiod, att komma in med en annan mental inställning och vara mer redo, säger Mona Brorsson.

Artikeltaggar

Emma NilssonLinn PerssonMona BrorssonSkidskytteVärldscupen i skidskytte

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.