Hoppa till huvudinnehållet

Hollowell slutar – och får ett nytt toppuppdrag

Publicerad:
Tom Hollowell slutar som vd för Internationella orienteringsförbundet, men redan i sommar väntar ett nytt stort uppdrag inom orienteringssporten. Foto: Olov Öström

Efter sju år slutar Karlstadsbon Tom Hollowell som verkställande direktör och generalsekreterare vid Internationella orienteringsförbundet (IOF).

Men han lämnar inte sporten. Han går från den verkställande makten till den bestämmande.

- Det var en chef till mig som en gång i tiden sa att man inte skulle vara på samma uppdrag mer än sju år, så då är det väl dags att göra något annat, skrattar Tom.

Vid mars månads utgång gör han sin sista arbetsdag på Internationella orienteringsförbundets kansli i Karlstad.

Normalt brukar kansliet flytta till den plats där den tillträdande chefen bor. Så blir inte fallet den här gången.

Snart gör Tom Hollowell sin sista arbetsdag som verkställande direktör vid Internationella orienteringsförbundet kansli i Karlstad.
Snart gör Tom Hollowell sin sista arbetsdag som verkställande direktör vid Internationella orienteringsförbundet kansli i Karlstad. Foto: Helena Karlsson

Det lilla kansliet på Drottninggatan i Karlstad blir kvar.

Det har sin förklaring i att Tom Hollowell kommer att ersättas av två personer. Det vittnar samtidigt om den arbetsinsats han gjort för IOF.

Henrik Eliasson från Göteborg blir verkställande direktör och norrmannen Sondre Sande Gullord blir generalsekreterare.

Geografiskt bra

Karlstad ligger bra till geografiskt för den nya ledningen. Därför blir kansliet kvar. Där arbetar sedan tidigare värmlänningarna Jenny Nilsson (evenemang) och David Wästlund (IT).

- Vi jobbar på ett annat sätt nu mot tidigare. Arbetet sker mycket digitalt och den fysiska platsen har inte lika stor betydelse längre, förklarar Tom.

Även om Tom Hollowell blir pensionär tänker han inte sitta och rulla tummarna.

I sommar väljs han in i IOF:s styrelse som en av tre vicepresidenter.

- Det internationella arbetet i orientering är alldeles för roligt för att jag ska släppa det. Som styrelseledamot i IOF får jag dessutom andra möjligheter att påverka de beslut som fattas. Som vd är man ju den verkställande makten.

I sommar får Linda Take sällskap av Tom Hollowell i Internationella orienteringsförbundets styrelse. Båda har Karlstad som hemvist.
I sommar får Linda Take sällskap av Tom Hollowell i Internationella orienteringsförbundets styrelse. Båda har Karlstad som hemvist. Foto: Olov Öström

Med att Hollowell väljs in blir det två värmlänningar bland de tio ledamöter i IOF-styrelsen. Sedan tidigare sitter Linda Take, klubbkamrat med Tom Hollowell i Karlstadsklubben OK Tyr, i styrelsen.

Nominerad av USA

Normalt har ett land bara en representant i IOF. Tom är dock inte nominerad som svensk.

- Jag är amerikansk medborgare och är nominerad som USA:s representant, berättar han.

Tom växte upp i USA och flyttade till Norge som tonåring när hans pappa fick jobb som kärnfysiker vid reaktorn i Halden. I Norge började Tom orientera och träffade också sin blivande fru Tone.

Under sin karriär inom affärsvärlden hamnade Tom och hans familj i Karlstad, där han var Nordenchef för Fisher Rousemont (numer Emerson).

Familjen trivdes så bra i Karlstad att man blev kvar när förordnandet för Tom gick ut. 2007 lämnade han affärsvärlden och blev först chef för jättetävlingen O-ringen innan han blev generalsekreterare för Svenska orienteringsförbundet.

Färre stora mästerskap

Som pensionär hoppas Tom få mer tid med annat som har varit svårt att hinna med under de hektiska åren i IOF.

- Vi ska bygga hus. Jag har barnbarn som jag gärna vill träffa mer. Dessutom är jag engagerad ideellt som ungdomsledare i OK Tyr. Och så hoppas jag kunna rita lite orienteringskartor. Jag är nog inte den person som vill sitta overksam.

Vilken fråga kommer du att driva som ledamot av IOF:s styrelse?

- Hållbarhet tycker jag är viktigt, både sett till miljö, ekonomi och socialt. Under 2022 ordnas 20 mästerskap i fyra olika sporter i IOF:s regi. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det inte rimligt. Det blir för mycket resande. Det borde vara färre mästerskap. För många nationsförbund blir det väldigt dyrt att delta i allt och det är svårt att hitta arrangörer, förklarar Tom Hollowell.

Orientering

Tom Hollowell

Bor: Karlstad

Ålder: 60 år

Familj: Hustrun Tone och tre utflugna söner.

Aktuell: Slutar som vd för Internationella orienteringsförbundet och väljs i sommar in som vicepresident i IOF:s styrelse.

Orientering: Sprungit tre VM för USA. Det är ändå mest som ledare han utmärkt sig. Han har varit landslagsledare för USA, chef för O-ringen, generalsekreterare i Svenska orienteringsförbundet och under sju år vd för IOF. På lokal nivå har han varit ordförande i OK Tyr och drivande kraft i motionssatsningen Friska Karlstad.

Artikeltaggar

IOFKarlstadOrientering

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.