En skulptör och en fotokonstnär är årets mottagare av det prestigefyllda Thor Fagerkviststipendiet. Sara Nilsson, Olsäter, och Staffan Jofjell, Ransäter går 25 000 kronor rikare från onsdagskvällens ceremoni.
Ungdomsstipendiet däremot brinner inne – ingen tillräckligt ung har sökt.
Skulptören Sara Nilsson och fotografen och bildkonstnären Staffan Jofjell är 2022 års Thor Fagerkvist-stipendiater och får 25 000 kronor var.
– Det kom som en total överraskning, säger Sara Nilsson.
– Jag är oerhört glad, överrumplad, säger Staffan Jofjell.
Stipendierna går inte att söka, utan mottagarna utses av Värmlands konstförenings styrelse.
Naturnära tema
I motiveringen beskrivs Sara Nilsson som ”Torsbyflickan... som återvände till lugnet i Värmland”. Hon är tecknare, målare och skulptör, född 1978 i Torsby och bor i Olsäterstrakten på en gård nära naturen.
”Tillbaka till naturen har också länge varit temat för ditt konstnärliga arbete, som innefattar både måleri och skulptur. Men det är framför allt dina skulpturer som väcker uppmärksamhet: människor med märkliga proportioner, poserande och till synes ensamt kontemplerande på en stubbe eller ett pastellmönstrat podium”, står det också i motiveringen.
– Naturen är det återkommande temat, med människans relation till naturen. Det är alltid någon huvudperson eller figur som förhåller sig till naturen och söker efter någonting, säger konstnären själv.
Hon skapar sina skulpturer i papier maché, som hon filar, slipar, akrylmålar och lackar.
– Det kan vara olika typer av papper som jag bygger upp skulpturerna av och sedan slipar, så jag får en slät yta. Jag lägger lager på lager och det är det jag gillar, både att lägga på och ta bort, säger hon.
Mångsidig bildkonstnär
Staffan Jofjell, Ransäter, har nyligen fyllt 70 och i motiveringen framhålls hans mångsidighet.
”Att verka som fotograf med konstnärlig inriktning i ett glesbygdslän är en utmaning, och den utmaningen har du utvecklat till en mångsidighet som fört dig i olika riktningar. Fördelen att behärska både analog och digital fototeknik har öppnat ett spektrum av möjligheter. Det har blivit böcker, bildspel, samarbete med teatergrupper, men också unika bilder”, skriver styrelsen bland annat om honom.
Intresset för fotografi föddes tidigt, berättar han.
Pappas album avgjorde
– Jag tror att ursprunget var min pappas fotoalbum. Han var aktiv under kriget och det var bilder från gränsen. Han var gränsuppsyningsman också och det var spännande bilder från den tiden. De albumen tittade jag mycket i som barn.
Redan då fängslades han av fotografiets kraft.
– Varje bild är så knuten till ett exakt ögonblick och en exakt tid, så det kan berätta något för en framtid. Man realiserar ett möte med en människa i något väldigt konkret.
Han har grävt där han står och är tryggt förankrad i Värmland.
– Man kan knacka på i vilken dörr som helst egentligen och därinne kan man få ta del av berättelser. Jag tycker alltid det finns spännande berättelser.
Just nu jobbar han bland annat med en utställning som öppnar på skärtorsdagen på Björneborgs Folkets hus.
– Det är bilder jag tog på en konsert med Jerry Williams 1983.
Offentliga projekt
Sara Nilsson arbetar just nu med offentliga utsmyckningar som är lite hemliga: en av dem kommer att synas i Karlstad. Hon har sedan tidigare också skulpturer i Lorensbergsparken i Göteborg, så visst går det att nå ut, även för den som bor på värmländsk landsbygd.
De 50 000 kronor som nu flyttas från föreningens konto till konstnärernas kommer att leda till ännu mer skapande.
– Jag ska lägga det på konsten. Mer än så har jag inte bestämt. Det ska absolut användas till konsten: material eller investeringar i ateljén eller bara tiden man lägger ner, säger Sara Nilsson.
– Det är ett jättefint tillskott och man vill gärna använda dem till något speciellt, säger Staffan Jofjell och avslöjar att han är sugen på att göra något med bilder han tog på Orkney-öarna på 80-talet och foga ihop dem med filmer han fångade upp där strax före pandemin.
Tar skogen till Paris
Årets resestipendium på 10 000 kronor går till Annika Eriksdotter, Hammarö, som ska ställa ut fotografier på Svenska Klubben i Paris i november. Hon ska även delta i en stor fotomässa och för att frossa i bilder och även presentera en bok, som hon kommer ut med inom kort.
– Det blir att möta en helt annan publik. Det känns väldigt härligt att komma dit och möta de människorna där och att ha en utställning om den värmländska skogen i Paris, säger hon.
Alla tre stipendiaterna kommer också att få ställa ut på den stora höstsalongen, som i år hålls på Värmlands museum.
Stipendium brinner inne
Värmlands konstförening brukar också dela ut ett ungdomsstipendium på 10 000 kronor, men så blir det inte i år. Ingen tillräckligt ung konstnär har sökt.
– Det är väldigt tråkigt att det blev så, säger Stefan Norén, ordförande i Värmlands konstförening.
Åldersgränsen är satt till 35 år och inför nästa år diskuteras nu om den ska flyttas uppåt. Däremot är det oklart om det med hänsyn till stadgarna skulle gå att pruta på kravet att den som söker ska vara medlem i såväl yrkesförbundet Värmlands Konstnärsförbund som i Värmlands konstförening.
Stefan Norén tycker dock inte att det är dålig återväxt i Värmlands konstnärsliv.
– Nej, det är nästan tvärtom. Vi hade ju hela åtta nya medlemmar i konstnärsförbundet i fjol och det kommer nya regelbundet, fyra-fem per år oftast, säger han.
FAKTA
Thor Fagerkvist-stipendiet
Thor Fagerkvists konstnärsstipendium är Värmlands konstförenings största och mest prestigefyllda stipendium.
Det består i 50 000 kronor, som delas på två pristagare.
Pengarna bakom stipendierna kommer från arvet efter konstnären Thor Fagerkvist (1884-1960), som tillsammans med sina systrar Frida och Hilda testamenterade all sin egendom till Värmlands konstförening. Gården Godmansro i Dammhyttan i Filipstads kommun ingick i arvet och den användes först som konstnärsresidens för stipendiater. När fastigheten såldes blev det pengastipendier istället.
Den första stipendiaten blev konstnären Ingemar Lööf, Kristinehamn, 1984.
Bland andra som fått stipendiet genom åren finns Karin Broos, Ingalena Klenell, Lars Lerin och Joakim Johansson.
2021 års stipendiater var Annie Lindgren och Jonas Holmström.
Stipendiet går inte att söka. Stipendiaterna utses av föreningens styrelse bland medlemmarna i Värmlands Konstnärsförbund.