Hoppa till huvudinnehållet

Varför måste vi ta tillbaka kontrollen över välfärden?

Publicerad:
Vi tappar kontrollen över utbildnings- och vårdsektorn ju fler aktiebolag som tar sig in i vårt välfärdssystem, skriver Lena Skoglund med flera.
Vi tappar kontrollen över utbildnings- och vårdsektorn ju fler aktiebolag som tar sig in i vårt välfärdssystem, skriver Lena Skoglund med flera. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Diverse ekonomiska marknadsexperiment genomförs till förmån för det privata kapitalet. Den utvecklingen måste hejdas, skriver Lena Skoglund med flera.

Efter andra världskriget fick den svenska välfärdsmodellen internationell berömmelse. Sverige ansågs vara det mest jämlika landet i världen när det kom till tillgång till hälso- och sjukvård och allmänna livsvillkor. Från 80-talet och fram till i dag har vi genomgått stora förändringar. Nedskärningar har präglat den offentliga sektorn. Välfärdstjänster har privatiserats och privata aktörer har ökat i förhållande till de offentliga.

Det finns ett antal tjänster som alla i ett välfärdsland ska ha tillgång till och som vi anser är viktigare än andra. Det gäller bland annat utbildning, sjukvård och omsorg. Dessa skulle de flesta av oss inte ha råd att betala för eftersom de kostar väldigt mycket för den enskilde.

Därför har vi ett system med skatter där vi betalar efter inkomst till en gemensam kassa. Det finns en mängd kollektiva nyttigheter, t ex infrastruktur och rättsväsende som är ett gemensamt intresse för alla medborgare. De måste finansieras kollektivt via skatter.

Så skriver du en debattartikel

I vårt land har vi nu en modell som vi är ensamma om i världen där privata aktörer erbjuder tjänster som vi betalar via våra skattemedel. Diverse ekonomiska marknadsexperiment genomförs till förmån för det privata kapitalet. Den utvecklingen måste hejdas.

Politiker i kommun, region och på riksnivå ansvarar för hur skatter ska fördelas till allt vi behöver. Sådana viktiga beslut kan inte överlåtas till marknaden. De måste lösas via vårt demokratiska system för att samhället ska vara stabilt, för att våra resurser och naturtillgångar inte ska överutnyttjas och för att alla ska ha tillgång till utbildning, sjukvård och omsorg.

Vi tappar kontrollen över utbildnings- och vårdsektorn ju fler aktiebolag som tar sig in i vårt välfärdssystem. I aktiebolag finns ingen insyn från det allmänna och det kan säljas till andra aktiebolag var som helst i världen utan att vi kan göra något åt saken. Då är vår välfärd i farozonen!

Vinstdrivande skolkoncerner kan göra utdelning på skattepengar, avsedda för skolelever, utan några begränsningar när det gäller vinstens storlek eller utländskt ägande. De fyra största skolkoncernerna har tillsammans tjänat drygt 1,3 miljarder kronor det senaste året, visar SVT:s kartläggning.

Inget annat land har samma ruttna system. Det enda land som hade det tidigare var Chile och de har i demokratisk ordning avskaffat det.

Även vi kan göra något åt saken genom att rösta på politiker som vågar ta beslut om att återta kontrollen över vår välfärd.

Lena Skoglund

Birgitta Barrefors Ivansson

Lena Johansson

Sara Johansson

Jan Kardemark

Anders Johansson

Socialdemokrater i Karlstad

Artikeltaggar

AktiebolagÄldreomsorgDebattFriskolorGrundskolanGymnasieskolanKarlstads kommunOffentlig sektorPolitikerSjukvårdSkatterSkolpolitikSkolvalSocialdemokraternaSverigeSVTVälfärd