Theréze satsade allt på sin sport – sedan tog konsten över

Publicerad:
Theréze Norell är volleybolltjejen som blev konstnär. Nu har hon målat en väggmålning på Café Slusswakten med Sola i Karlstad och en text av Fröding. Foto: Lena Richardson

Länge fick Theréze Norells konstnärliga ådra stå tillbaka för en elitsatsning på volleyboll, men hon kom tillbaka – till Värmland och till penslarna.

Efter ett år fyllt med utställningar vankas det invigning av hennes senaste projekt i konsten: en Värmlandsdoftande väggmålning på anrika Slusswakten i centrala Karlstad.

Theréze Norell var i många år aktiv på hög nivå inom volleyboll. Hon har spelat både i Linköping och (senast) i Karlstads volleybollklubb och det blev många timmar med träningar och matcher.

– Vi spelade i superettan, som är näst högsta serien i Sverige. Det var väldigt många roliga år och vi var runt i stort sett hela Sverige och spelade. Då fanns det inte tid till något annat, säger hon.

”Kan måla när jag blir gammal”

Konstintresset fanns tidigt:

– Jag älskade bildlektionerna i skolan. Det var ju anledningen till att man gick till skolan ibland, att det var bild...

Natur, gärna skog, är favoritmotiv när Skårebon Theréze Norell, född i Västra Ämtervik, målar sina akvareller. Väggmålningen på Slusswakten är något annat, men minst lika värmländsk som naturmotiven. Här finns både Fröding och Sola i Karlstad.
Natur, gärna skog, är favoritmotiv när Skårebon Theréze Norell, född i Västra Ämtervik, målar sina akvareller. Väggmålningen på Slusswakten är något annat, men minst lika värmländsk som naturmotiven. Här finns både Fröding och Sola i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Också idrottsintresset väcktes dock i tidiga år.

– Jag valde att satsa på volleyboll istället, när jag valde till gymnasiet. Jag tänkte att måla kan jag göra när jag blir gammal!

Mer och mer måleri

Nu har hon uppnått den aktningsvärda åldern av 36 år (!) och har återvänt till måleriet mer och mer.

– Förut var det bara volleyboll och så fick jag småbarn och då var det svårt med tiden.

Volleybollen slutade hon med 2013, men fortsatte att göra en hel del inhopp. I takt med att dess blev färre och barnen större har konsten fått ta mer plats. Idag bor hon i Skåre, arbetar till vardags som lågstadielärare i Kil och målar flera gånger i veckan – och har fått nya vänner.

Theréze Norell valde Frödings ”Strövtåg i hembygden” till väggmålningen på Slusswakten. ”När Mando Diao hade tonsatt dikterna köpte jag skivan nästan direkt, för jag tyckte det var väldigt vackra melodier. Jag gillade Mando Diao som band innan också. Sedan tycker jag det är roligt med Värmlandsanknytning. Jag flyttade till Falköping när jag var 16 för att gå volleybollgymnasium och då blev det mycket mer Värmland. Jag var enda värmlänningen på hela skolan och stack ut för man hade en speciell dialekt.”
Theréze Norell valde Frödings ”Strövtåg i hembygden” till väggmålningen på Slusswakten. ”När Mando Diao hade tonsatt dikterna köpte jag skivan nästan direkt, för jag tyckte det var väldigt vackra melodier. Jag gillade Mando Diao som band innan också. Sedan tycker jag det är roligt med Värmlandsanknytning. Jag flyttade till Falköping när jag var 16 för att gå volleybollgymnasium och då blev det mycket mer Värmland. Jag var enda värmlänningen på hela skolan och stack ut för man hade en speciell dialekt.” Foto: Lena Richardson

– Jag märkte när jag skulle börja måla, att jag känner ju ingen som målar. Jag känner ju bara folk som håller på med idrott! Jag var ju tvungen att försöka vidga min umgängeskrets, för man lär ju sig mycket av andra och av hur andra gör.

En väg dit var ett Instagramkonto (Norellritar).

Många utställningar

Senaste året har hon ställt ut bland annat på Vinterkonst på Hammarö Art gallery, Segmons café i Grums och i Lökboden i Rottnerosparken.

På en utställning i Karlstad såg Fariba Ranjbar ett av hennes konstverk i form av att tryck och blev förtjust. Hon driver Café och Restaurang Slusswakten i Karlstad och tänkte först att hon ville ha en tavla att sätta upp där.

– Men när jag kom hit hade hon tänkt om och ville ha en väggmålning. Så det gick från ett litet tryck till det här stora! berättar Theréze Norell, som tog sig an utmaningen.

Hon målar oftast i tusch och akvarell, men väggmålningen är utförd i akryl och även motivmässigt är den speciell. Hon har målat sin tolkning av Herman Reijers välbekanta Sola-staty och till den fogat en välkänd dikt av Gustaf Fröding, vackert präntad i guldskrift.

Herman Reijers klassiska staty Sola i Karlstad har fått flytta in på Slusswakten  i Theréze Norells målade version, tillsammans med en text av Gustaf Fröding.
Herman Reijers klassiska staty Sola i Karlstad har fått flytta in på Slusswakten i Theréze Norells målade version, tillsammans med en text av Gustaf Fröding. Foto: Lena Richardson

Fariba Ranjbar önskade sig motivet men lät Theréze Norell fritt utforma det:

– Jag känner att det här huset är ett ansikte utåt för Karlstad. Det kommer mycket turister hit och då kan vi visa dem staden här också, förklarar hon.

Sedan tidigare finns en stor målning också av Gunnar Lidén i restaurangen och ytterligare en konstnär arbetar med en väggmålning.

– Jag älskar konst och kultur! Det här huset är k-märkt och det är viktigt att jobba med kultur här, säger Fariba Ranjbar.

Fariba Ranjbar som driver Café och restaurang Slusswakten är nöjd med Theréze Norells verk. ”Du har gjort det svårt för mig! Varje gång när jag går och rör i en gryta går jag hit och tittar!” säger hon och skrattar.
Fariba Ranjbar som driver Café och restaurang Slusswakten är nöjd med Theréze Norells verk. ”Du har gjort det svårt för mig! Varje gång när jag går och rör i en gryta går jag hit och tittar!” säger hon och skrattar. Foto: Lena Richardson

"Har aldrig varit nöjd”

Theréze Norell har haft gott stöd av det intresset, visar det sig:

– Både idrott och konst sitter mycket i huvudet. Jag har väl aldrig varit nöjd efter en match. Jag kan vara nöjd för laget, att vi har lyckats, men jag tänker alltid att jag kan bli lite bättre. Så var det här också. Fariba fick till slut säga ”jag tror den är klar nu”. Jag kunde målat i all evighet!

På onsdag eftermiddag, den 16 mars, är det invigning av det nya konstverket och Theréze Norell kommer att ta med några verk till då.

Slusswakten är en riktig liten pärla vid kanalen. Huset ägs av kommunen med rörelsen drivs av Fariba Ranjbar.
Slusswakten är en riktig liten pärla vid kanalen. Huset ägs av kommunen med rörelsen drivs av Fariba Ranjbar. Foto: Lena Richardson

Frågar efter Lerin

Fariba Ranjbar vet att kunderna uppskattar konsten på Slusswakten.

– Många frågar när Lars Lerin kommer och målar här, säger hon.

Hon tror nog inte att han kommer, men är ändå glad över frågan: den tyder ju på att folk har höga förväntningar.

– Lars Lerin är Lars Lerin, men vi har många som är duktiga och som jag vill ska upptäckas.

Kulturen finns alltid nära på Slusswakten. Både Fröding och Lagerlöf finns på armlängds avstånd för gästerna.
Kulturen finns alltid nära på Slusswakten. Både Fröding och Lagerlöf finns på armlängds avstånd för gästerna. Foto: Lena Richardson
Theréze Norell är uppvuxen i Västra Ämtervik, och har bott i både Falköping och Linköping innan hon landade i Skåre. ”Värmland har jag alltid kommit tillbaka till och jag har vetat att jag ska bo i Värmland. Jag är hemmakär.”
Theréze Norell är uppvuxen i Västra Ämtervik, och har bott i både Falköping och Linköping innan hon landade i Skåre. ”Värmland har jag alltid kommit tillbaka till och jag har vetat att jag ska bo i Värmland. Jag är hemmakär.” Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Café SlusswaktenFritid och livsstilGustaf FrödingKarlstadKarlstads VolleybollklubbKonstKonstnärKrogarLars LerinNöje/KulturSkåreSola i KarlstadTurismVärmlands länVästra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare