Hoppa till huvudinnehållet

Stort plusresultat för Degerfors IF: ”Mer än nöjd”

Publicerad:
Fredrik Rakar omvaldes som ordförande på Degerfors IF:s årsmöte under måndagen. Foto: Kajsa Juslin

Degerfors IF gjorde ett ekonomiskt plusresultat på nästan 2,2 miljoner kronor 2021.

– Vi har kommit ur det här krisåret på ett fantastiskt sätt, säger Fredrik Rakar, som blev omvald som ordförande på årsmötet.

2021 blev, efter viss dramatik, ett sportsligt lyckat år för Degerfors IF.

Herrlaget hängde kvar i allsvenskan och damlaget gick dessutom upp i division 1 via en friplats.

På måndagens årsmöte framkom det att året blev lyckat även ekonomiskt. Degerfors IF gjorde en vinst på nästan 2,2 miljoner kronor.

Intäkterna uppgick till drygt 48,7 miljoner kronor och utgifterna till 46,5.

Stora plusposterna gåvor och bidrag (+6,3 miljoner kronor jämfört med budget), sponsorintäkter (+2,85 miljoner) och publikintäkter (+2,8 miljoner) vägde upp – och mer därtill – för merkostnader på A-lagstruppen och Stora Valla.

DIF hade budgeterat för en mindre vinst på 667 000 kronor.

”Mer än nöjd”

– Under förutsättningarna är jag mer än nöjd. Vi stod inför ett väldigt svårt år och alla har kämpat hårt och tagit i det där lilla extra och gjort att vi har kommit ur det här krisåret egentligen, på ett fantastiskt sätt, säger omvalde ordföranden Fredrik Rakar.

Degerfors IF gick, tack vare plusresultatet, in i 2022 med ett eget kapital på strax över 3,2 miljoner kronor.

Efter 2017 låg det egna kapitalet på 436 000 kronor.

– Det känns bra. Nu lägger vi undan det kanske svåraste året vi har haft och har ändå kunnat lägga undan två miljoner i resultat och till det egna kapitalet, så vi håller på och bygger upp föreningen.

– Vi hoppas kunna komma upp i en omsättning kring 60-70 miljoner och 5-10 miljoner i eget kapital på sikt. Men det är ju tio år framåt, men vi är på gång i den resan och det ger ju möjligheter inför nästa kriser om någonting händer, säger Rakar om den ekonomiska utvecklingen.

Föreningen har budgeterat för ett nytt plusresultat för 2022, en vinst på drygt 900 000 kronor.

Den budgeterade vinsten grundar sig i inkomster på 50,6 miljoner kronor och utgifter på 49,7.

– Det är en väldigt försiktig budget. Vi hoppas ha mer publik än vi har budgeterat för och mer försäljning på matcher. Och marknadssidan vet man ju aldrig, men där ska vi som minst ligga som förra året, så det känns bra, säger Rakar.

Gör sitt tredje år

Fredrik Rakar blev omvald som ordförande på årsmötet och gör därmed sin tredje säsong på posten.

– Det känns jättespännande och jag är naturligtvis glad att bli omvald, säger han.

Med på måndagens årsmöte var för övrigt Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Efter inbjudan från Degerfors IF:s tidigare klubbchef Suzanne Hällström deltog han på mötet och föreslogs och utsågs till mötesordförande.

Under mötet beslutades bland annat att klubbens styrelse kommer utökas.

Nya styrelsen i sin helhet: Fredrik Rakar (ordförande), Ola Svensson, Jonas Lindskog, Boo Jansson, Ulf Werner, Kjell Hultgren, Lars Molin, Urban Ljungberg, Lina Mattsson.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFDegerfors IF DamDegerfors IF HerrFotbollFredrik RakarSuzanne Hällström

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.