Hoppa till huvudinnehållet

Museibesök starten på nytt konstprojekt

Publicerad:
Det blev en heldag i konstens tecken. Alla boende på Vardaga Sveagatan och Gruvan hade möjlighet att följa med på utflykten till Rackstadmuseet om de ville.
Det blev en heldag i konstens tecken. Alla boende på Vardaga Sveagatan och Gruvan hade möjlighet att följa med på utflykten till Rackstadmuseet om de ville. Foto: Privat

Hur hittar man inspiration till ett konstprojekt?

Personal och boende på Vardagas äldreboenden Sveagatan och Gruvan i Karlstad fyllde i fredags en buss och for till Rackstadmuseet i Arvika.

– Resan var fantastisk lyckad och bidrog till gemenskap, glädje och inspiration, berättar Cecilia Aurell, som är aktivitetsansvarig på Vardaga Gruvan.

På museet blev det fika sedan berättade en guide om historien bakom Rackstadmuseet och om konsten.

Det var mycket att titta på i Rackstadmuseet.
Det var mycket att titta på i Rackstadmuseet. Foto: Privat

Kommande nio veckor kommer man nu att arbeta i lera, gips och papier mâché på temana våren, djur och natur. Sedan väntar en utställning för personal, andra boende och anhöriga.

Ronald Bergström och de andra började med fika.
Ronald Bergström och de andra började med fika. Foto: Privat

– Vårt förra konstprojekt, då de äldre fick måla, var väldigt lyckat. Då startade vi med ett besök på Lerinmuseet där vi fick träffa Lars och Junior Lerin berättar Cecilia Aurell.

Men hon förklarar att det inte var det eller den efterföljande vernissagen som betydde mest.

– Det var de elva veckor då vi satt och målade och lyssnade på musik. Det öppnade för samtal om allt, från livet till döden. De som inte brukar prata pratade. Samtalen ledde till gemenskap och glädje, säger hon.

Resan genomfördes i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Karlstads kommun som bidrog med pengar genom projektet Kultur i vården.

Artikeltaggar

ÄldreboendeFamiljKarlstadRackstadsmuseetVardaga

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.