Hoppa till huvudinnehållet

Teaterchefen och biskopen gör teaterfilm tillsammans: ”En fantastisk möjlighet”

Publicerad:
Sören Dalevi och Leif Stinnerbom har ett film- och teaterprojekt ihop. Temat är påsk och på måndag är det premiär.
Sören Dalevi och Leif Stinnerbom har ett film- och teaterprojekt ihop. Temat är påsk och på måndag är det premiär.

Västanå teater tolkar Bibeln i en filmad föreställning som får premiär på måndag, den 21 mars.

Teaterchefen Leif Stinnerbom och biskop Sören Dalevi har arbetat tillsammans med projektet sedan i somras.

– Västanå teater arbetar gärna med mytologiska berättelser. Berättelserna ur Bibeln är en viktig del av det västerländska kulturarvet och vår gemensamma historia, säger Leif Stinnerbom, teaterchef och konstnärlig ledare på Västanå teater, i ett pressmeddelande från Karlstads stift.

Temat för föreställningen som filmats är berättelser om påsken, så som de berättas i Barnens bästa bibel, boken som Sören Dalevi gjort tillsammans med illustratören Marcus-Gunnar Pettersson.

Nu har figurerna från boken fått liv på teaterscenen och filmats. Den halvtimmeslånga filmen läggs ut på Youtube den 21 mars, och kommer att kunna ses gratis.

”Fantastisk möjlighet”

– Vi ser den här föreställningen som en fantastisk möjlighet för alla egentligen, den kan vara ett verktyg för skolor som vill undervisa om påsken, både ur religiös och kulturell synvinkel, men också för vem som helst egentligen som kan se filmen hemma i tv-soffan. Varje Västanå-uppsättning är en enorm upplevelse och det här är inget undantag, säger Sören Dalevi.

Han är nöjd med hur projektet utfallit.

– Det är fantastiskt att se hur Västanå teater tar sig an de här tusenåriga berättelserna. Det är så tydligt att det är eviga berättelser som har lika mycket att säga för oss idag som de haft genom hela historien, säger Sören Dalevi.

– Det är skrämmande hur aktuella berättelserna från både gamla och nya testamentet är i dagens Europa där en stark ockupationsmakt håller andra folk förslavade och förtryckta, säger Leif Stinnerbom.

Artikeltaggar

BibelnFilmJesusKarlstadLeif StinnerbomNöje/KulturPåskRottnerosSamhälleSören DaleviSunneTeaterVärmlands länVästanå teater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.