Hoppa till huvudinnehållet

Turbulens inom Missing People i Värmland – hela ledningen lämnar

Publicerad:
Reporter Fredrik Erlandsson
Fredrik Erlandsson
fredrik.erlandsson@nwt.se
Missing People Värmaland under ett sök vid Tyrstugan i Karlstad.
Missing People Värmaland under ett sök vid Tyrstugan i Karlstad. Foto: Tommy Andersson

Det blev en rockad modell större på Missing People Värmlands årsmöte förra veckan. Hela ledningsgruppen avgick och byttes ut.

Ett inte helt friktionsfritt generationsskifte.

– Det visade sig ganska tydligt att de som tagit över inte hade förtroende för den gamla ledningsgruppen, säger Carin Kvarforth, som varit med från början.

Missing People startade upp sin verksamhet i Värmland för nio år sedan. Inom organisationen har två personer bestått sedan starten, en av dem var Carin Kvarforth.

– Det är en jättefin organisation. Jag önskar dem all lycka och känner mig som en mamma för hela organisationen Missing People Värmland. Jag har adopterat bort mitt barn till några jag litar på, säger hon om avskedet från ledningsgruppen.

I korthet har organisationen bytt ledningsgrupp.

– Vi har avgått och nya krafter har kommit in. Det har blivit en väldigt stor organisation, vi är två som är kvar sedan starten och sedan dess har det varit fokus på att hitta försvunna personer. Det är inte riktigt så längre. Missing People har blivit så stort och med det följer så mycket mer i form av administration. Fokuset på att hitta försvunna är inte likadant – vi har växt ur skorna.

Är det anledningen till att ni avgått?

– För mig är det en anledning. Sedan är det andra krafter som velat ta över och vi hade inte riktigt samma målsättning så då backade vi och tänkte att de får ta över.

En förtroendefråga

Anledningen till bytet var att det saknades förtroende för den förra, äldre ledningsgruppen, säger Carin Kvarforth.

– Det är nytt, yngre blod som kommer in. Till deras fördel har de det kanske lättare att ta det administrativa. De är nya och brinner för det som vi gjorde från början. Det visade sig ganska tydligt att de som tagit över inte hade förtroende för den gamla ledningsgruppen, det var väl det vi kände. Jag är övertygad om att vi hade kunnat gå in och vinna valet och ha våra platser kvar, men har man inte en homogen ledningsgrupp som drar åt samma håll är det lika bra att låta de som har mest kraft och ork att köra.

Att de ska sakna förtroende för gamla ledningen är däremot inget som nytillträdda verksamhetsledaren Anna-Carin Nilsson känner vid, snarare säger hon att det handlade om ett generationsskifte:

– Vi kom in som nytt och fräscht folk. Det är ett gäng med många nya idéer. Många hade varit med väldigt länge och vi kände att vi hade mycket idéer och sådär. Jag har inte varit med så länge att jag har någon anknytning till de som suttit heller så jag röstade på dem som jag anser ska ha en plats i ledningsgruppen. Jag tror att folk röstade för det som passade. Sedan har jag inte hört något missnöje mot de som satt heller.

”Visa framfötterna mer”

Exakt vad de nya målsättningarna gäller ville inte Kvarforth gå in på. Nilsson säger att det främst handlar om att vara mer aktiva för att på så vis växa organisationen.

– Vi är väldigt angelägna om att få vara med, tycker det är jättekul och har väldigt mycket energi att lägga på det här. Vi ska försöka visa framfötterna mer, marknadsföra oss mer, ta tag i hundbiten som legat på is. Vi har inte så många hundar i hundgruppen och nu har vi fått folk som verkligen vill vara med tillsammans med hundar som de vill ha godkända. Vi känner att vi nog kan göra något bra för att folk ska få upp ögonen för oss.

En aktivare närvaro på sociala medier är enligt Nilsson ett sätt för organisationen att locka fler medlemmar.

– Folk är väldigt försiktiga överlag, de kommer gärna och är med på sökinsatser men vill inte ha något ansvar efter det. Vi vill försöka få till att vi syns mer och inte bara när det händer något.

Leif Holmqvist är en av dem som lämnar ledningsgruppen för Missing People Värmland.
Leif Holmqvist är en av dem som lämnar ledningsgruppen för Missing People Värmland. Foto: Tommy Andersson

"Känslan för att hjälpa människor finns kvar”

En av dem som avgick förra veckan är Leif Holmqvist, som under hösten blev lite av ett namn i lokalmedia. Sammanlagt är det omkring 70 års erfarenhet inom organisationen som försvann i och med att ledningsgruppen avgick.

Han går i bräschen för sökandet efter försvunne pappan: "Vi avslutar aldrig"

Carin Kvarforth kommer finnas kvar, tror hon.

– Jag kanske kommer ställa upp som sökare i skogen, men jag tror inte att någon kommer ställa upp som patrulledare. Känslan för att hjälpa människor finns kvar för egen del, men inte i någon position.

Artikeltaggar

Missing PeopleNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.