Hoppa till huvudinnehållet

Nya säkerhetsmyndigheten arbetar stenhårt - ”Desinformationen ökar”

Publicerad:
"Vi arbetar hårt med att identifiera den desinformation och de rykten som sprids av främmande makt", säger Mikael Tufvesson, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar.
"Vi arbetar hårt med att identifiera den desinformation och de rykten som sprids av främmande makt", säger Mikael Tufvesson, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar. Foto: Pressbild

Det tuffa säkerhetspolitiska läget gör att nya Myndigheten för psykologiskt försvar med huvudkontor i Karlstad direkt har hamnat i hetluften.

– Vi går för högtryck. Mängden desinformation ökar och vi bevakar främmande makts påverkan på svenskarna.

Ska identifiera de som vill skapa oro i Sverige

Det säger Mikael Tufvesson, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Den bildades så sent som vid årsskiftet och NWT skrev om verksamheten i januari. Men det var före kriget i Ukraina och med det har Europa kastats in i helt ny säkerhetspolitisk situation.

Detta är något som den nya myndigheten tydligt märker av.

– Ja, den eskalerande konflikten mellan Ryssland och Ukraina gör att vi ser att mängden desinformation på nätet ökar liksom folks oro.

– När deras oro växer och man letar information försöker främmande lura befolkningen och det ser vi även här i Sverige, säger Mikael Tufvesson.

Försöker destabilisera

Genom att försöka skapa misstro mot bland annat myndigheterna och underblåsa rykten försöker vissa aktörer destabilisera vårt land.

– Det handlar om otillbörlig informationspåverkan. Vi följer och bevakar främmande makts påverkan och har en god bild av hur de jobbar och vilka kanaler som de använder.

– Samtidigt ska vi öka folks vaksamhet. Det är jätteviktigt. Se till så att man tänker källkritiskt och inte delar känslig information. Vår myndighet går nu för högtryck och om vi skulle bli angripna så ska vi vara beredda från dag ett, säger Mikael Tufvesson.

Nytt arbetssätt

Det skiljer sig mot hur föregångaren Styrelsen för psykologiskt försvar jobbade.

– Då var vi en krigsorganisation. Nu är vi beredda hela tiden och ett av våra bärande uppdrag är att se till att den svenska försvarsviljan är god. Det är värdet av ett psykologiskt försvar och kittet i försvaret.

– Och vi märker nu i dessa oroliga tider att medvetenheten om de här frågorna ökar samtidigt som allt fler vill försvara Sverige. Det syns bland annat via alla nya ansökningar om att få gå med i Hemvärnet och det är mycket glädjande.

Det svenska försvaret ska utökas ytterligare. Vilka satsningar vill ni göra om även er budget växer?

– Utöka vår förmåga att ännu bättre peka ut avsändarna av den desinformation som sprids, förbättra vår förmåga även i krig och höja vårt tempo, utöka vår närvaro till hela landet och stärka vårt samarbete med andra länder.

– Vi håller just nu på att analysera det förändrade säkerhetspolitiska läget. Det är sedan tidigare klart att myndigheten ska växa successivt med fler anställda, framför allt vid huvudkontoret i Karlstad. Vi har även ett kontor i Solna.

– Totalt kommer det att handla om fler än 20 nyanställningar, säger Mikael Tufvesson.

Artikeltaggar

KarlstadMikael TufvessonMyndigheten för psykologiskt försvarSamhälleSolna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.