Insändare: Inför gratis mensskydd för alla tjejer

Insändare
PUBLICERAD:
”Vi som går i skolan skulle kunna få runt 40 kronor på det bidrag vi redan får, alltså barnbidrag eller CSN, beroende på ålder”, skriver insändarskribenten som tycker att mensskydd är för dyrt.
Foto: Jessica Gow/TT
Alla kvinnor har mens. När man är runt 9-18 år gammal så kommer man att få mens och detta är inget eget val.

När man har mens behöver man också något slags skydd för att inte blöda igenom, till exempel tamponger, bindor eller menskopp. Vi kvinnor betalar cirka 70 000 kronor på mensskydd under en hel livstid beroende på vilka mensskydd man använder och hur mycket mens man har. För de 70 000 kronorna hade vi till exempel kunnat köpa en billig bil eller något annat fint.

Vi kvinnor har inte bestämt detta och därför borde det vara gratis. Det borde vara jämställt i samhället och vi borde kunna göra vad vi vill med de pengar vi lägger på mensskydd så som killar kan göra eftersom de inte betalar för mensskydd.

Hur skulle det kännas om ditt barn eller du själv blödde igenom på skolan/jobb, bara för att man kanske inte har råd med att köpa tillräckligt med mensskydd. Mensskydd är alldeles för dyrt, ett paket med bindor kan kosta 40 kronor och vissa kanske behöver olika typer av bindor, en till dagen och en till natten. Ska vi kvinnor behöva betala för något vi inte valt att ha?

Det är förståeligt att ekonomin inte räcker till och att det är dyrt att tillverka. Om mensskydd skulle vara gratis hade kanske vissa missbrukat detta och plocka på sig mer skydd än vad de egentligen behöver. Detta går såklart också att lösa genom att man får gå och hämta ut ett visst antal inför mensen. En annan lösning är att vi skulle kunna få ett bidrag till att kunna köpa mensskydd. Vi som går i skolan skulle kunna få runt 40 kronor på det bidrag vi redan får, alltså barnbidrag eller CSN, beroende på ålder.

Gör Sverige till ett jämställt land och inför gratis mensskydd för oss kvinnor!

En tjej med mens

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.