Hoppa till huvudinnehållet

Ekologiskt jordbruk ger tryggad livsmedelsförsörjning

Publicerad:
Ekologiskt jordbruk försöker så långt det går att sluta kretsloppen och bygger på att jorden vi odlar är den främsta resursen som finns, skriver Bengt Edsgård med flera.
Ekologiskt jordbruk försöker så långt det går att sluta kretsloppen och bygger på att jorden vi odlar är den främsta resursen som finns, skriver Bengt Edsgård med flera. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hur ska de värmländska bönderna kunna producera livsmedel så att alla värmlänningar tryggt kan få mat även i framtiden, skriver Bengt Edsgård med flera.

Alla människor behöver mat. Till och med värmlänningar, tro det eller ej. Den som har tänkt sig att få mat även i framtiden bör ta sig en djup funderare på hur det ska ordnas.

Mycket av det vi äter i dag kommer från andra håll i världen. Konstgödsel och mycket annat till jordbruket är beroende av import, mycket från Ryssland. Ukraina är en del av Europas kornbod. Kommer det att fungera hur länge som helst? Kan vi vara säkra på att få mat och annat som behövs, när det ska transporteras jorden runt?

Fundera på hur du ska få mat i framtiden. Tänk samtidigt över hur det vi äter också påverkar landskapet och miljön vi lever i. Ska det finnas åkrar och ängar där det odlas och produceras mat? Eller ska dessa växa igen? Ska bönder finnas och producera mat, klimatnytta och biologisk mångfald? Det avgörs av hur det vi väljer att äta produceras och var det kommer från.

Så skriver du en debattartikel

Vill du ha mat och öppna landskap med bördiga jordar i framtidens Värmland? Vet du vilken mat som går att odla och producera i vårt landskap? Vad kan växa i våra jordar och i vårt klimat förutom gran och tall som är svårsmält för både våra och djurens magar? Hur ska de värmländska bönderna kunna producera livsmedel så att alla värmlänningar tryggt kan få mat även i framtiden?

Ekologiskt lantbruk strävar efter att göra jordbruket och livsmedelsförsörjningen mindre beroende av import av förnödenheter som gödselmedel och annat som kommer från icke förnybara mineraler och baseras på fossilgas-användning. I ljuset av det som nu händer i Ukraina ser vi att det arbetet blir extra viktigt. Ett jordbruk som är beroende av gödsel från Ryssland, och en livsmedelsindustri beroende av råvaror från Ukraina är sårbara.

Att säga att maten vi äter, matjorden där maten blir till, och landskapet vi lever i, hänger samman kan måhända tyckas som självklart, men förtjänar att påpekas.

Vad kan då det värmländska landskapet förse oss med i matväg? Nu och i framtiden? Potatis, rotfrukter och grönsaker förstås. Vete och råg som ger oss bröd. Gräs och klöver som korna och fåren omvandlar till kött och mjölk. Dessa saker är det som växer allra bäst just här. Dessutom ger djuren gödsel till den andra odlingen och klövern ger bördighet till marken.

Vi behöver återfå respekten för att utan kossorna stannar hela jordbruket upp. Allt detta, i samverkan med böndernas odlingsmöda, ger oss ett jordbruk som kan bedrivas så långt som möjligt utan kemikalier och bli så oberoende av osäkra leveranser av konstgödsel och annat som möjligt. Att äta enligt landskapsmodellen är ett sätt att uttrycka det. Växtföljdsmat eller kretsloppsjordbruk är andra uttryck för samma sak.

Vårt värmländska landskap skapas av vad vi äter. I en osäker värld är det en trygghet för att det fortsatt ska finnas mat att äta för hungriga värmlänningar. Om vi ska kunna äta i framtiden måste vi satsa på våra bönder redan i dag. Genom att äta det de producerar. Kan det bli ännu fler som odlar ekologiskt, desto bättre.

I Värmland finns den största andelen ekologiskt jordbruk i Sverige. Det visar på förutsättningarna att bedriva ett jordbruk med hänsyn till miljö och klimat. Ekologiskt jordbruk försöker så långt det går att sluta kretsloppen och bygger på att jorden vi odlar är den främsta resursen som finns. Att sköta den så att den inte förstörs är det viktigaste vi kan göra för framtiden. Du kan hjälpa till med det genom det du äter!

Bengt Edsgård

Ordförande, Ekologiska Lantbrukarna i Värmland

Marica Möller

Ordförande, Värmland visar världen vägen

Olle Göransson

Ordförande, LRF Älvdal

Jonas Wangsten

Ordförande, Småbrukarna

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldDebattJordbrukKlimatKorLivsmedelMarica MöllerOdlingOlle GöranssonRysslandSverigeUkrainaVete & Råg