Hoppa till huvudinnehållet

Då sopas gatorna rena från grus

Publicerad:
Snart sopas vinterns halkbekämpning bort från Karlstads gator.
Snart sopas vinterns halkbekämpning bort från Karlstads gator. Foto: Mikael Lindblom

Ett säkert vårtecken är när gatsopmaskinerna kommer fram ur sin vinterförvaring. Nästa vecka drar de igång.

De isiga gatorna som följde efter snöfallet i februari krävde mycket grus.

Nu ska det bort.

– Vi brukar samla upp cirka 5 000 ton grus på våren. I år är det uppskattningsvis 7 000 ton som ska sopas bort. Det ligger en del snö kvar men vi hoppas kunna börja med gatsopningen nästa vecka, säger Adam Pettersson, gatuingenjör i Karlstads kommun.

Högst prioritet har gång- och cykelvägar. Därefter följer trafikleder och bostadsområden.

– Tre lag börjar tidigt på morgonen i centrala Karlstad och kör sedan till sina distrikt. Ett lag har kransorterna och de börjar i Vålberg. Det tar cirka åtta-nio veckor totalt att ta bort allt grus, säger Adam Pettersson.

Artikeltaggar

Adam PetterssonKarlstads kommunSamhälleVägarVålberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.