Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk konstnär samlade in 100 000 till Ukraina

Publicerad:
Värmlänningen Leif Engström ville göra något för Ukraina. Nu har konstverket han målade för detta ändamål dragit in 100 000 kronor till UNHCR:s arbete för det krigsdrabbade landet.
Värmlänningen Leif Engström ville göra något för Ukraina. Nu har konstverket han målade för detta ändamål dragit in 100 000 kronor till UNHCR:s arbete för det krigsdrabbade landet.

Konstnären Leif Engström från Arvika ville göra något för krigets offer i Ukraina. Nu har han på mindre än en vecka dragit in 100 000 kronor med ett av sina konstverk som lockbete.

– Det är helt otroligt att det gick så fort och att det blev ett så stort engagemang.

Värmlänningen Leif Engström är född i Brunskog, Arvika, och bor numera i Stockholm. Han har berörts av nyhetsförmedlingen från Ukraina och inspirerad av kollegor som gjort liknande saker, drog han igång en tävling med en av sina målningar som pris.

– Först tänkte jag ta ett gammalt verk, men jag hittade inget jag tyckte passade så jag gjorde en målning speciellt för det här. Jag satte mig och gjorde en målning i gult och blått, Ukrainas färger, säger han.

Direkt till UNHCR

Han lade ut en bild på målningen på sitt Instagramkonto med uppmaningen att skänka pengar till UNHCR. Alla som skickade minst en hundring dit och en skärmdump på gåvan till konstnären, var med och tävlade om tavlan.

– Det var bra för jag behövde inte administrera några pengar på så sätt, utan allt gick direkt dit. Jag såg också hur mycket folk skänkte. En del skickade hundra kronor och en skänkte fem tusen!

Han la ut uppmaningen i tisdags och när han summerade det hela i söndags, hade det flutit in hela 100 000 kronor, som alltså redan landat hos UNHCR. Han är glad över gensvaret.

Stort engagemang

– Det är helt otroligt att det gick så fort och att det blev ett så stort engagemang. Vänner har delat inlägget så att deras vänner också sett det, fast de inte ens följer mig på Instagram.

Vinnaren av målningen är en kvinna i Göteborg. Eftersom Leif Engström fick så stort gensvar la han till två tryck också, som han också lottade ut bland dem som skickat in.

Leif Engström lyfte ut målning ur förrådet – nu visas den på Liljevalchs

Artikeltaggar

ArvikaBrunskogKonstKonstnärLeif EngströmNöje/KulturNyheterUkrainaUkrainakrigetUNHCRVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.