Det är fjärde dagen i rad som de boende i två av lägenhetslängorna på Öståsgatan i Bäckhammar inte har varmvatten. Längorna ligger ett stenkast från bruket och alldeles i närheten av mataffären i det lilla samhället. Här bor barnfamiljer blandat med äldre.
– Det här är 19:e gången sedan i december som vi är utan varmvatten, säger en av Trygga Hem i Värmlands hyresgäster.
Vi möts utanför längorna, på trottoaren vid områdets brevlådor. Hit når inte lukten från pappersbruket idag. På ena sidan ligger lägenhetslängorna med uteplats och staket. På andra sidan ligger förskolan. Det ser ut som en puttenuttig idyll i en övervintrad bruksort.
Hyresgästerna NKP har stämt träff med vill vara anonyma. Den ena kvinnan har tröttnat och ska flytta och den andra kvinnan vill inte att hyresvärden ska veta att hon har valt att vända sig till media.
– Jag har försökt att ringa och mejla ägaren i två dagar, säger kvinnan som ska flytta och som vi har valt att kalla Jenny.
Företaget Trygga Hem i Värmland är ett av tre dotterbolag till Erik Pettersson Fastigheter AB.
– Jag har en sju månaders bebis med eksem som jag måste kunna bada för att hålla rent. Det går ju inte när det inte finns varmvatten, säger kvinnan som inte vill att hyresvärden ska veta att hon vänt sig till media och som vi har valt att kalla Anna.
– Det är elva familjer eller boende i två huslängor som är utan varmvatten. Det är sju barn som bor här i åldrarna sju månader till åtta år, säger Jenny.
Att inte kunna ge sina barn ett bad när de kommer hem från lek utomhus är något som tynger kvinnorna.
– Det känns inte bra att inte kunna bada barnen, säger Anna.
Hyresgäster flyttar
Totalt är det fem radhuslängor med lägenheter på adressen men de boende drabbas olika då varmvattenförsörjningen ser olika ut för husen.
En bil kommer körandes och stannar till vid Jenny och Anna. En äldre kvinna öppnar bildörren och Jenny frågar när kvinnan ska flytta.
Det är som att leva på femtiotalet när man behöver koka vattnet för att kunna diska
Den äldre kvinnan som är granne med Jenny och Anna har liksom Jenny tröttnat och har valt att säga upp sin lägenhet.
– Toaletten är bedrövlig. Det kvittar ju hur mycket en skurar, det blir ju aldrig rent ändå, säger kvinnan uppgivet.
Det är inte bara att varmvattnet försvinner som är ett problem och att hyresgästerna inte får någon information om att det är borta. Det visar sig även att en del av lägenheterna dras med fuktproblem.
NKP får besöka en lägenhet där det bor barn. Den nedre fönsterkarmen i badrummet är svartfläckig.
– Titta här, säger hyresgästen och lyfter bort fronten på badkaret och pekar mot väggen och våtrumsmattan på flera ställen under badkaret.
– Vi har städat så många gånger och använt Klorin men det kommer hela tiden tillbaka, berättar hyresgästen.
Tapetens mönster, i ett av de minsta rummen i lägenheten, har till viss del tagits över av svarta fläckar. Även där är fönsterkarmen angripen av något svart som ser ut att vara mögel.
I de lägenheter som NKP får besöka ligger luften tung och en doft av något annat än bara ett hems vanliga dofter slår emot en när man kliver in. Det är lukten av något fränare.
– Jag vädrar hela tiden, berättar Jenny.
Ventilationen
Det visar sig att Jenny har astma och att hon alltid, oavsett årstid, har sovrumsfönstret öppet på natten för att få in frisk luft.
– Steker man bacon i köket, luktar det i sonens rum som om jag hade stått där och stekt, säger Jenny.
– Fläkten är inkopplad direkt in i ventilationen, säger Anna som själv klagat på bristande ventilation i sin lägenhet.
– I somras var det så varmt inne att det var svalare ute. Då tyckte bostadsbolaget att jag skulle borra ett hål i väggen och sätta in en fläkt. Bolaget sa att om vi ville ha dit någon som fixade ventilationen fick vi själva bekosta det.
Jenny flyttade in i sin lägenhet i slutet av sommaren 2020. Då var balkongdörren trasig och lagades provisoriskt med en skiva som skruvades fast i den nedre delen av dörren.
– Den är fortfarande inte lagad. Det finns ingen isolering alls. Det är därför jag har gardinerna för dörren, säger Jenny.
Hon är inte den enda med en trasig balkongdörr.
– Det går inte att stänga min dörr med handtaget för vredet är trasigt. Det fastnar inte när jag stänger. Så man kan dra upp den utifrån. Jag får stänga med två fönsterhaspar, berättar Anna.
Hon visar glipan i dörren som blir när den enbart stängs med dörrhandtaget. Dagsljuset tränger in i mellan dörren och dörrkarmen.
– Men hasparna lossnar så då får de borra nya hål i karmen, säger Anna.
Det märks att det är med sorg som Jenny har tagit beslutet att flytta.
Gemenskap
– Här vågar man låta barnen vara ute själva. De springer över till en kompis och knackar på och frågar om de ska leka. På sommaren sitter vi ute och grillar och barnen leker tillsammans i poolen.
– Alla känner alla här, säger Jenny.
Både Anna och Jenny upplever att hyresvärden inte vill att lägenheterna de hyr ska kosta företaget pengar.
– De lagar provisoriskt men de som kommer hit vet inte hur de ska göra så även enkla saker får de komma hit flera gånger för att laga, säger Anna.
Hyresgästerna har pratat med Hyresgästföreningen och Jenny har nu vänt sig till kommunen så att en miljö- och hälsoskyddsinspektör ska komma och mäta fukt och kolla ventilationen.
Alla känner alla här
Trots att hon ska flytta engagerar hon sig för hon bryr sig om de som bor här.
– Många av de äldre som bor här har jag sett sen jag gick i blöjor, säger Jenny.
När hyresgästerna får vattnet avstängt vet de aldrig hur länge de blir utan. Det kan röra sig om några timmar till någon dag.
– Det är som att leva på femtiotalet när man behöver koka vattnet för att kunna diska, säger Jenny.
Avtalsbrott
Hyresgästerna får inte heller någon kompensation i form av hyresreduktion när varmvattnet är borta.
– Det står i mitt hyresavtal att jag ska ha varmvatten. Jag tycker att det är avtalsbrott, säger Jenny.
Under tiden NKP pratar med kvinnorna utomhus kommer en reparatör som ska laga varmvattnet. Jenny stegar bort till honom och frågar om det kommer att funka nu.
– Det hoppas jag verkligen, säger reparatören.
Det visar sig att det är en reservdel som de har väntat på sedan i måndags för att varmvattnet ska fungera.
Anna och Jenny tycker att problemen bara har blivit värre och det är stor cirkulation av hyresgäster eftersom många inte orkar bo kvar. De som stannar är upprörda.
– Folk är förbannade, säger Anna.
NKP har sökt Trygga Hem i Värmland via telefon, sms och e-mejl.