Insändare: Varför ska jag jobba när det lönar sig att dra in bidrag?

Insändare
PUBLICERAD:
”Så varför ska jag jobba egentligen och vara borta från min familj när jag får mer pengar över att vara arbetslös?” undrar insändarskribenten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jag råkar tyvärr bo lantligt med min familj, jag råkar även ha ett arbete 40 mil bort, enkel väg, då jag inte fått något jobb på hemmaplan. Att jobba lönar sig inte längre.

Med dagens bränslepris så har man inte råd att åka till stan och jobba. Det skulle gå åt mer mil på bilen att pendla ner till stan varje dag än att åka till jobbet 40 mil bort och parkera bilen där.

Nu råkar jag trivas mycket bra på mitt jobb med mina kollegor och allt. Tyvärr har vi inte råd med en villa eller lägenhet över miljonen och får därmed bo utanför city. Men jag trivs faktiskt bra ute på landet ändå.

Jag har inte en fast anställning, men ser till att plocka rejält med timmar innan jag åker och är borta mellan 5-25 dagar per månad och kan ha arbetstid dag, kväll, natt eller helg. Mitt arbete är öppet 24/7, 365 dagar per år. Jag får dessutom ligga ut med boende. Köpte mig en diesel för två år sedan då det skulle löna sig att pendla då kommunalt inte funkar.

Men nu i februari så fick jag inte så mycket timmar som jag hade hoppats på grund av sjukdom och plockade således ut en lön på 14 500 kronor efter skatt. Att ta mig till och från jobbet med bränslet, boende, avdrag för försäkring och skatt blev nästan 4 000 kronor! En hel månad arbetslös, när jag kan ställa av bilen, ger mig 13 600 kronor från a-kassan...

Så varför ska jag jobba egentligen och vara borta från min familj när jag får mer pengar över att vara arbetslös? Det är frågan.

Är det såhär utvecklingen skall se ut i Sverige? Jag vill jobba och jag vill tjäna pengar, men när jag får mer av att gå hemma och "chilla", ja, då är valet ganska enkelt...

När ni röstar nu i höst: rösta rätt, läs på samtliga partier. Sverige dessutom, landet där NI får BIDRAG för att ha kunna råd att betala elen. Mer bidrag till folket hellre än att sänka skatten. Ni hör ju själva hur illa det låter!

Att jobba lönar sig inte längre

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

REKOMMENDERAT FÖR DIG