Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Öppna residenset och Biskopsgården för flyktingar

Publicerad:
”I residenset finns stora utrymmen, där människor under flykt kan bo och även mindre rum, bland annat rummen, där våra kungligheter övernattar vid besök”, skriver insändarskribenten.
”I residenset finns stora utrymmen, där människor under flykt kan bo och även mindre rum, bland annat rummen, där våra kungligheter övernattar vid besök”, skriver insändarskribenten. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Landshövdingen, biskopen, kommunchefer och kommunalråd: gå före och bli föredömen! Ni alla har stora möjligheter att erbjuda boenden åt barn och vuxna som flyr från krigets helvete i Ukraina. Åtminstone tillfälligtvis.

I residenset finns stora utrymmen, där människor under flykt kan bo och även mindre rum, bland annat rummen, där våra kungligheter övernattar vid besök. Dessutom stora möjligheter att laga mat.

Biskopsgården erbjuder ungefär samma möjligheter, exempelvis hela andra våningen.

Båda fastigheterna har stor trädgård respektive innergård, där både barn och vuxna kan vistas. Bara ett stenkast bort finns den stora lekparken i Museiparken.

På liknande sätt och med ungefär samma möjligheter kan kommunchefer och kommunalråd bi föredömen var och en på sin ort. Många av er bor i stora vackra herrgårdsbyggnader eller villor som rymmer många rum.

Om ni går före och visar handlingskraft så kommer säkerligen era understående chefer och anställda att öppna sina hem, både de som bor i jättestora boenden såväl i stad som på landsbygd. Ni kanske också har fritidshus med vatten och värme och el.

Diskutera också möjligheterna att återuppliva ”De vita bussarna”, vilka spelade jättestor roll för många för nu 76-77 år sedan. Låt många platser nu få samma stora betydelse som Herrhagsskolan i Karlstad då fick. Kanske var ni, som jag riktar mig till, inte födda på 40-talets mitt, men jag hoppas innerligt att ni ändå vet vilka fantastiska insatser som då gjordes både i Värmland och annorstädes.

Jag önskar er alla god tur nu när ni förhoppningsvis tar tag i att hjälpa er nästa, som faktiskt är i stort behov av er hjälp!

Rune Wallquist

Artikeltaggar

BiskopsgårdenInsändareKarlstadLänsresidensetMuseiparkenUkrainakriget