Hoppa till huvudinnehållet

Årets mellovinnare Cornelia Jakobs: ”Ska fira hela natten”

Publicerad:
Cornelia Jakobs sprejar skumpa under efterfesten efter lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena. Foto: Paul Wennerholm/TT

Cornelia Jakobs höll för trycket när det väl gällde. Hon tar hem segern i Melodifestivalen, precis som kritikerna och spelbolagen förutspått.

– 50 procent av mig drömde om det och 50 procent av mig kände att jag inte ville bli besviken, säger hon till TT efter tävlingen.

Slutstriden stod mellan Anders Bagge och Cornelia Jakobs – men till slut var det den senare som drog det längsta strået även hos tv-tittarna. Fast Cornelia Jakobs vågade inte ta ut något i förskott.

– För jävla jobbigt var det, alltså helvete, de ska dra ut på det så länge! Men jag hade ju Isa och David (låtskrivare samt pojkvän, red:s anmärkning) och det var min räddning. Och när jag kom av scenen sade jag till dem att jag är så nöjd, jag är så glad – jag lyckades njuta och ha kul, säger hon.

Trots att hon har medverkat två gånger förut i Melodifestivalen var Cornelia Jakobs nästan helt okänd för tittarna när hon röstades raka vägen till final i den första deltävlingen. Med "Hold me closer" lyckades hon vinna kritikerna, som har hyllat henne som en frisk fläkt bland gamla bekanta ansikten.

På efterfesten fick hon först skaka den traditionsenliga champagneflaskan och blöta ned en och annan festdeltagare – sedan framföra sin låt.

– Jag njuter och jag har mina närmsta vänner. Familjen fick tyvärr inte plats – de var 20 personer – så då har mamma och pappa styrt upp efterfest i sitt hus. Så vi lär ju dra dit sen förmodligen. Det är bara otroligt, jag svävar på moln, säger hon.

Har du hunnit smälta vinsten?

– Jag försöker hela tiden, men jag fattar fortfarande ingenting. Jag förstår fortfarande inte vad som händer, jag är bara så jävla glad – jag kan inte beskriva känslan ens. Det är en sådan eufori när jag tänker på att jag ska få representera vårt älskade land i Eurovision. Jag känner mig som en superhjälte.

Fyra tolvpoängare

Cornelia Jakobs, som nyligen fyllt 30, ledde alltså Melodifestivalen när tittarnas röster återstod. När de internationella jurygrupperna sagt sitt låg hon i topp med fyra tolvpoängare.

2011 och 2012 tävlade Jakobs i Melodifestivalen med sitt tidigare band Love Generation. Men hennes solodebut har varit ännu mer framgångsrik i Melodifestivalsammanhang, då Love Generation som bäst tog sig till Andra chansen när det begav sig.

Låten har hon skrivit tillsammans med bästa vännen Isa Molin och pojkvännen David Zandén. Faktum är att paret fann varandra under arbetet med bidraget – som handlar om ett ex som hon var hjärtekrossad över.

– Det var fint att mitt krossade hjärta ledde mig till det här, har hon sagt till TT.

Fakta: Så gick det i finalen

"Hold me closer" – Cornelia Jakobs – 146 poäng

"Bigger than the universe" – Anders Bagge – 121 poäng

"In i dimman" – Medina – 109 poäng

"Bluffin" – Liamoo – 91 poäng

"My way" – Tone Sekelius – 84 poäng

"Run to the hills" – Klara Hammarström – 83 poäng

"Som du vill" – Theoz – 65 poäng

"Änglavakt" – John Lundvik – 60 poäng

"I can´t get enough" – Cazzi Opeia – 55 poäng

"Freedom" – Faith Kakembo – 51 poäng

"Innocent love" – Robin Bengtsson – 34 poäng

"Higher power" – Anna Bergendahl  – 29 poäng

”Jävlig glad tvåa!”

Anders Bagges debut i Melodifestivalen slutade med en andraplats. Han fick flest röster av tittarna, men de lägre poängen från den internationella juryn gjorde att han och hans låt "Bigger than the universe" fick se sig besegrad av Cornelia Jakobs vinnarlåt "Hold me closer".

– Jag trodde nästan att jag skulle komma sist, jag låg ju sjua där ett tag. Men när jag fick reda på hur många poäng jag fick av svenska folket, då hade jag vunnit för min del. Det var det finaste jag kunde få, säger han.

Han tycker däremot att det var synd att juryn inte såg hans finalframträdande, då han själv tycker att han glänste jämfört med deltävlingen.

– Jag var jävligt bra i kväll. Jag vågade mer och sjöng bättre. Men jag är ingen bitter tvåa, jag är en jävligt glad tvåa!, säger han.

Vad tror du om Cornelia Jakobs chanser i Eurovision Song Contest?

– Jag viskade i hennes öra innan att hon kommer att vinna. Hon har en låt som kommer att funka skitbra i Europa. Mitt professionella jag säger: Hon är skitduktig, hon har rätt låt, rätt ålder, bra nummer. Det här tror jag verkligen på.

Tävla i Melodifestivalen en gång till tänker han dock inte göra. Åtminstone inte som artist:

– Nu har jag gjort den här grejen. Jag vill inte toppa saker. Jag vill gå vidare, jag gillar sånt.

Anders Bagge med flera anländer till efterfesten efter lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena.
Anders Bagge med flera anländer till efterfesten efter lördagskvällens final i Melodifestivalen på Friends Arena. Foto: Paul Wennerholm/TT

Prispallens tredjeplats kneps av duon Medina, som i och med tävlingen markerade sin musikaliska comeback efter flera år isär. Och det var två överlyckliga treor som pratade med TT efter showen.

– Vad är det som händer?! Vi är helt chockade, det känns som en förstaplats. Vi har ju snackat bakom kulisserna och fattade ju att Bagge och Cornelia skulle få första och andra platsen, men att vi skulle bli trea?! Vi svävar på moln, säger Sami Rekik och Ali Jammali.

Och Medina tänker festa ansvarsfullt, säger de.

– Nu ska vi festa med familj och vänner. Inte så mycket alkohol, men med adrenalin och glädje, bara mingla och ta in allt, säger Sami Rekik.

Ann Edliden

Amanda Alvarsson

Sara Haldert

Sara Ullberg

Artikeltaggar

Anders BaggeMedinaMelodifestivalenMusikNöje/KulturTV

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.