Hoppa till huvudinnehållet

Läkare kritiseras - skrev ut narkotika till kollega

Publicerad:
Foto: VärmDal NWT Media

Under flera års tid skrev läkaren i östra Värmland slentrianmässigt ut höga doser narkotikaklassade mediciner till en kollega. Läkaren skrev också ut adhd-medicin till en anhörig trots att hen saknade behörighet för det.

Nu riktar Ivo stark kritik mot läkaren.

Efter att två apotek slagit larm om recepten öppnades i april 2020 en utredning om läkarens agerande.

Av anmälningarna framgår att läkaren under en lång tid föreskrivit stora förpackningar med Oxynorm (ett kraftigt smärtstillande läkemedel) till en kollega. Läkaren har bland annat, enligt Ivo-utredningen, med sin signatur och förskrivarkod skrivit under en blankett för särskilda läkemedel och sedan låtit kollegan själv fylla i vilken medicin hen ville ha och i vilken mängd. Enligt Ivo har det nästan varit fråga om veckovisa recept.

Läkaren fortsatte även att skriva ut medicinen trots att det blev känt att kollegan också själv, till sig själv, skrev ut samma narkotikaklassade preparat.

Enligt Ivo har kollegans intag av medicinerna stadigt ökat och riktar således kritik mot läkaren som Ivo menar underhållit kollegans beroende.

Ivo anser också att läkaren borde ha ställt högre krav på kollegan om nedtrappning samt remitterat kollegan till en smärtklinik.

Inga anteckningar

Läkaren får också stor kritik för att hen inte fört patientjournalanteckningar i den grad hen som läkare är skyldig till - patientjournalen saknar uppgifter för att säkerställa en god och säker vård, menar Ivo. Läkaren har bland annat vid upprepade tillfällen inte nedtecknat varför medicinen förskrivits, tablettstyrka eller hur många tabletter som ska brukas.

Läkaren själv har uppgett att hen haft tät kontakt med kollegan som hen menar har en svår smärtproblematik men inget missbruk. Läkaren menar att inget annat än kortverkande opioider hjälper mot kollegans smärta. Bland annat har kollegan, enligt läkarens uttalande, blivit sängliggande då hen försökt att trappa ner på medicinen. Så här står att läsa om läkarens uttalande i Ivo:s granskning:

”XX har uppgett att det för hen är helt oförenligt med läkareden att låta någon lida svårt utan att göra vad hen kan, även om hen löper personlig risk att utsättas för obehag.”

Adhd-medicin

Ivo riktar också kritik mot läkaren för att hen skrivit ut narkotikaklassad adhd-medicin till en anhörig trots att läkaren inte har rätt behörighet för att göra det. Enligt anteckningar som Ivo tagit del av ska läkaren ha skrivit ut medicinen då utlovad/planerad läkemedelspåfyllning till den anhörige uteblivit.

Ivo skriver i sin rapport att stark kritik riktas mot läkaren för hens agerande men att hen inte utgör någon risk för patientsäkerheten samt att det saknas anledning att anmäla läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Artikeltaggar

IvoLäkareVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.