Hoppa till huvudinnehållet

Orrholmens förskola rivs – ersätts med en större byggnad

Publicerad:
Rivningen av Orrholmens förskola har inletts. Planen är att en ny och större förskola ska stå klar sommaren 2023. Foto: Christer Wik

Karlstads kommun ska ersätta Orrholmens förskola med en helt ny byggnad. Rivningsarbetet har inletts.

– Den nya förskolan blir betydligt större till ytan och får två plan, säger Pernilla Kortzon.

Hon är enhetschef för fastighetsprojekt på Karlstads kommun.

Det finns flera anledningar till varför Orrholmens förskola rivs. En är att byggnaden inte håller måttet.

– Nej, den är i väldigt dåligt skick. Dels är den gammal och och underhållet har nog inte varit det bästa. Dessutom är den för liten för dagens behov, säger Pernilla Kortzon.

Orrholmens förskola innan rivning.
Orrholmens förskola innan rivning. Foto: HP Skoglund

Måste sanera marken

Nyligen inleddes därför rivningen av lokalerna och på samma plats ska en helt ny förskola byggas.

– Först måste marken saneras eftersom vi har hittat föroreningar en bit ner i marken efter en gammal industri. Därför är det inte helt klart när bygget av den nya förskolan kan inledas.

– Förhoppningen är att den ska kunna stå klar sommaren 2023 och budgeten för projektet ligger på 64 miljoner kronor.

Innan bygget av den nya förskolan kan inledas ska marken saneras eftersom gamla föroreningar har hittats.
Innan bygget av den nya förskolan kan inledas ska marken saneras eftersom gamla föroreningar har hittats. Foto: Christer Wik

Den nya förskolan blir betydligt större till ytan, 1 650 kvadratmeter och får två plan. Samtidigt blir ytorna betydligt mer effektiva.

– Orrholmens förskola kommer växa från dagens sex avdelningar i den nuvarande byggnaden och den ena avdelningen som är placerad i en annan lokal intill till åtta avdelningar i den nya byggnaden.

Satsar på utemiljön

– Det innebär att personalstyrkan också kommer att utökas. Dessutom gör vi en rejäl satsning på barnens utemiljö med både lugnare och lite vildare ytor. Förskolan får dessutom solceller på taket, säger Pernilla Kortzon.

På tomten bredvid Coops gamla och bevarade bageri längs Tullhusgatan planerar KBAB för ett nytt bostadshus. Den byggnaden kommer även att innehålla en ny förskola med fyra avdelningar.

Artikeltaggar

Karlstads kommunOrrholmenPernilla KortzonSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.