Helt nya provsvar från förra årets arkeologiska utgrävning på Lurö visar att det kan ha funnits ett kloster på ön.
– Det har i så fall varit under en väldigt kort tidsperiod, men eftersom vi nu kunnat bekräfta en tillbyggnad till stenkyrkan på ön måste vi lyfta diskussionen igen, säger Hans Olsson, arkeolog på Värmlands Museum.
Det var under sommaren 2021 som man kunde slå fast att det inte bara varit en stor tillbyggnad vid Stenkyrkan utan att man också lagat mat där under delar av perioden 1130-1160.
Exakta dateringar
– Vi har inte kunnat fastställa hur stor tillbyggnaden är, men hoppas kunna göra det vid fortsatta utgrävningar i sommar. Det som var bra med förra sommarens utgrävning var att vi fick väldigt exakta C14-dateringar.
Enligt Hans Olsson är tillbyggnaden ”skum” såtillvida att man varit tvungen att passera genom den för att ta sig in i själva kyrkan.
– Det skulle kunna vara så att klostret i Varnhem haft en intention att bygga ett kloster, men att detta sedan inte fullföljts.
Enda kända klostret
Om det är så att det är lämningar efter ett kloster på ön har de tillhört Cisterciensorden som enligt traditionen ska ha kommit till Lurö på 1140-talet. Det är då också det enda kända klostret i Värmland överhuvudtaget.
– Men man ska bara ha varit här ett par år innan man flyttade vidare till Lugnås i Mariestad och sedan vidare till Varnhem.
Ett alternativ till teorin att tillbyggnaden vid stenkyrkan på Lurö är ett kloster, är att det har varit någon form av byggnad för administrativa sysslor.
Fakta
• C14-metoden är en dateringsmetod som utvecklades i slutet av 1940-talet. Metoden ledde till en revolution inom arkeologin och gör det möjligt att datera fornlämningar och fossil innehållande organiskt material, vanligen träkol och ben, på ett sätt som man inte kunnat göra tidigare. Tekniken är tillförlitlig endast för material som varit levande för mindre än omkring 60 000 år sedan.
• På 1400-talet övergick ägandet av Lurö till biskopen i Skara i en bytesaffär mellan honom och Cisterciensorden.
• I samband med reformationen drogs samtliga klosteregendomar in till kronan, och därmed försvann Cisterciensorden helt från Sverige.
– Klostret i Varnhem ägde Lurö under medeltiden och det kan ha varit så att man haft en administration för att ta in skatt från fisket.
Lurö låg också intill en viktig sjöled, vilket också kan ha gett upphov till olika former av administration.
Fortsatta utgrävningar
Hur stor sannolikheten är att man till sist kan slå fast vad tillbyggnaden haft för uppgift är oklart. Men Hans Olsson hoppas att fortsatta utgrävningar i slutet av augusti 2022 ska leda dem närmare gåtans lösning.
– Då har vi som intention att öppna upp en betydligt större del av tillbyggnaden för att se hur den är kopplad till kyrkan.
Arkeologerna gjorde fynd på Lurö – spänd väntan på provsvarArkeologisk klosterjakt på Lurö