Högsta chefen om köpet av Svenska rallyt och sanktionerna mot Ryssland

Publicerad:
"De har hittat en ny intäktskälla som ger ett par miljoner i vinst varje år”, säger Anna Nordkvist om Finlands VM-rally som Sverige har som förebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blev nyligen officiellt att Svenska bilsportförbundet köpt värmländska Uvåns andel i Svenska rallyt AB och är ensam ägare av VM-tävlingen.

– Evenemanget är jätteviktigt, säger Anna Nordkvist.

Den 46-åriga Karlstadsbon är en av världens mäktigaste inom bilsporten. Inte nog med att Anna Nordkvist är generalsekreterare och vd i Svenska bilsportförbundet, SBF, och styrelseledamot i Svenska rallyt AB, hon är också nyvald vice ordförande i Internationella bilsportförbundet, FIA. Den första kvinnan på positionen.

– Det är ett av de största evenemangen i bilsporten i världen. Det ligger oss väldigt nära och är något vi samlas kring, motiverar hon köpet av aktierna.

Att första upplagan i Umeå blev en arrangörsmässig framgång och att ett nytt tvåårskontrakt i VM tecknades bidrog till beslutet. Uvåns Näringslivscenter i Hagfors ville också kliva av när tävlingen tappat den lokala förankringen.

Förbundet vill lyfta Svenska rallyt till Finlands nivå. VM-tävlingen på sommaren har runt 400 000 åskådare årligen.

– Finland är väldigt duktiga generellt inom motorsporten. Vi har kikat på det de gör. De har drivit rallyt i förbundet i många år och har ett bolag tillsammans med ett tv-produktionsbolag.

Segraren Kalle Rovanperä kommer flygande.
Segraren Kalle Rovanperä kommer flygande. Foto: Micke Fransson/TT

VM-rallyt finansierar mycket av finska förbundets andra aktiviteter.

– De har hittat en ny intäktskälla som ger ett par miljoner i vinst varje år och bidrar till förbundets övriga utvecklingsområden. Det där är spännande. Alla vet hur samhället ser ut i dag, det är svårt att hitta den ideella kraften i föreningsidrotten, bidraget från staten är inte det samma som tidigare.

Har Finland inte heller hjälp från staten?

– Nej, jag tror inte det. Rallyt tillhör den olympiska satsningen som Finland har och har inte ett riksidrottsförbund på samma sätt.

Svenska förbundet har ett par miljoner i stöd via RF för hela verksamheten, men inget speciellt för rallyt.

Ska ni försöka få det?

– Ja, definitivt. Jag vet att Glenn har kämpat med den frågan. Men det är den internationella evenemangsstrategin som inte riktigt finns på plats i Sverige, tycker jag. Det är samma sak med ishockey, fotboll eller innebandy. Det är inte alls som till exempel hockey-VM i Tjeckien, där skickar man in 30 miljoner som en bottenplatta från regeringen.

Anna Nordkvist var kommersiell chef på Svenska ishockeyförbundet i tre år innan hon 2018 gick över till bilsporten. Hon har verkat inom FIA ett tag och tillträdde den 1 januari som vice ordförande till nye ordföranden Mohammed Ben Sulayem.

– Vi har faktiskt inte haft vårt första riktiga möte än, det ska vi ha nästa vecka, men i och med Ukrainakrisen har vi haft lite extramöten och där har det varit tuffa diskussioner om FIA:s ställningstagande.

Vad har ni bestämt när det gäller Ukraina?

– I Sverige tillåter vi inte några belarusiska eller ryska deltagare i våra tävlingar. I FIA har vi bestämt att man inte får tävla med belarusisk eller rysk licens, men har möjlighet att lösa en annan licens och tävla. Jag känner oerhört mycket för oskyldiga utövare, att de ska drabbas och inte kunna utöva sin sport som är deras näring. Men jag tror man behöver ta i med kraft.

Bilsportens mäktigaste kvinna finns i Karlstad: "Jättehäftigt"Uvån säljer sina aktier i Svenska RallytNytt avtal klart – Svenska rallyt kör två år till i Umeå

Artikeltaggar

Anna NordkvistRallyRally-VMSvenska rallyt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare