Hoppa till huvudinnehållet

Han utses till Socialdemokraternas frontfigur i Hagfors

Publicerad:
Erik Fröjel blir Socialdemokraternas förstanamn inför höstens val.
Erik Fröjel blir Socialdemokraternas förstanamn inför höstens val. Foto: Daniel Olausson

Socialdemokraternas valberedning i Hagfors har sagt sitt. Nytt förstanamn inför valet i höst blir Erik Fröjel (S).

– Han är tryggheten själv. Klok, eftertänksam men bestämd i sina åsikter, säger avgående oppositionsrådet Tomas Pettersson (S).

Pettersson kliver tillbaka – Socialdemokraterna får välja nytt toppnamn i Hagfors

I april ska partiet ha utsett en ny kommunalrådskandidat och redan i januari – när Tomas Pettersson meddelade att han kommer att kliva av – inleddes arbetet med att ta fram en ersättare.

– Vi frågade medlemmarna vilka personer de vill se i den här rollen. I processen återkom två namn väldigt ofta. Malin Ericsson och Erik Fröjel. De är väldigt lämpliga, då de är omtyckta, kompetenta och har ett väldigt starkt stöd i partiet, säger Tomas Pettersson.

”Känna sig skräckslagen”

Erik Fröjel är 56 år, född och uppvuxen i Ekshärad och har bott i Hagfors sedan tio år tillbaka. Han har varit lärare under största delen av sitt yrkesverksamma liv.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb och det har varit största haken och det som gjort att jag funderat när frågan dök upp. Samtidigt är det roligt med nya saker i livet och jag har mer och mer blivit intresserad av politik. Utmaningen med ett sånt här uppdrag vägde över, säger han.

– Det blir spännande, utmanande och ena dagen kan man känna sig lite skräckslagen. Det blir tufft att ersätta Tomas Pettersson.

Hans politiska erfarenhet sträcker sig till fyra år. Han har varit med i kommunfullmäktige och suttit som ersättare i kommunledningsutskottet.

– Mycket i Hagfors är jättebra, det finns en bra livskvalité helt enkelt. För att kunna behålla det och mycket i bygden så krävs det att vi engagerar invånarna ideellt. Det ska vara tryggt att bo här. Skolan och äldrevården måste fungera. Det är viktigt med ett bra samarbete mellan alla partier oavsett vem som styr. Det har varit en turbulent mandatperiod och ingen vinner på att samarbetet inte fungerar.

Kommunalrådets högra hand

Malin Ericsson, som sitter i kommunstyrelsen i fullmäktige, blir andranamn och kommunalrådets högra hand. Hon är 31 år gammal, verksam på studieförbundet ABF i Hagfors och beskrivs som en idéspruta och en person som hatar orättvisor.

– Jag avstod från att vara förstanamn då jag skulle ha svårt att hinna med det, då jag har en liten pojk hemma som har andningssvårigheter och jag behöver finnas där. Jag tror att Erik kommer bli suverän som kommunalråd. Det känns helt perfekt att vara på andra plats, säger hon.

Vad tänker du om medlemmarnas förtroende?

– Det är hedrande att ha det här förtroendet, säger Malin Ericsson.

– Stödet är en förutsättning, fyller Erik Fröjel i.

Förstanamnet på listan kommer formellt att fastställas på Socialdemokraternas årsmöte den 3 april.

Socialdemokraterna i Hagfors presenterade sina två förstanamn. Erik Fröjel (S) och Malin Ericsson (S), var etta respektive tvåa.
Socialdemokraterna i Hagfors presenterade sina två förstanamn. Erik Fröjel (S) och Malin Ericsson (S), var etta respektive tvåa. Foto: Daniel Olausson

Artikeltaggar

HagforsHagforsPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.