Förslag: Utred hur Värmland kan bli en fossilfri vinnare

Publicerad:
Värmlandssamverkan vill att Region Värmland gör en samlad utredning med förslag på åtgärder för hur Värmland ska kunna ”bli en vinnare i omställningen till ett fossilfritt samhälle”. Foto: Claudio Bresciani/TT

För att bromsa klimatförändringarna behöver Värmland och världen lämna de fossila bränslena bakom sig.

Nu vill Värmlandssamverkan utreda hur Värmland ska bli en vinnare i omställningen.

I sin senaste rapport skriver FN:s klimatpanel IPCC att klimatförändringarna är ett hot mot mänskligt välmående och planetär hälsa. Redan i dag lever runt 3,5 miljarder människor i områden som är sårbara för ett förändrat klimat.

Även Värmland påverkas – och kan påverka.

Nu vill Värmlandssamverkan, den sexpartikoalition som styr Region Värmland i minoritet, se en utredning med ”konkreta åtgärder och insatser för att Värmland ska bli en vinnare i omställningen till ett fossilfritt samhälle”.

Regionen jobbar redan med flera frågor som har med klimat och omställning att göra. Bland annat hur länet kan ställa om till fossilfria transporter, hur elsystemet ska klara behoven nu och i framtiden och hur Region Värmland ska kunna bli en fossilfri organisation.

Samlat grepp

Men nu vill Värmlandssamverkan ta ett samlat grepp.

– Vi kände att vi än mer behöver samla ihop det. Vi kanske tittar mycket på möjligheterna, men vi behöver också kartlägga vilka utmaningar vi ser. Behövs det kompetensförsörjning, behövs det annan typ utav utveckling, forskning och annat? säger regionrådet Stina Höök (M), som ingår i Värmlandssamverkan.

Är det några konkreta risker du tänker på i dag?

– Just nu har vi väldigt höga fossilbränslepriser, men att snabbt byta bil har de flesta kanske inte råd med och utbyggnaden av laddstolpar är inte gjord fullt ut än. Det är den typen av dilemman som jag gissar att vi kommer stå med.

Måste finnas alternativ

Stina Höök menar att det handlar om att det ska finnas alternativ att byta till.

– Det gäller att orka hantera den här typen av frågor både som samhälle, men också som enskilt företag och och enskilda individer och att man ser möjligheterna, men då måste man också ha möjligheterna.

Vad ser du att Region Värmland kan göra?

– Vi gör allt vad vi kan för att stimulera både utveckling, forskning och innovation. Jag har varit regionråd i sju år och frågor om klimat och miljö pratade vi väldigt sällan om då och nu finns det i princip i varenda beslut och varenda diskussion.

Det senaste initiativet handlar delvis om att få en överblick.

– Det handlar mer om att samla ihop det och hitta luckorna.

Värmlandssamverkan vill därför att regionen gör en utredning tillsammans med näringsliv, akademi och andra om hur både offentlig sektor och företag i länet påverkas av övergången till ett fossilfritt samhälle.

I utredningen vill partierna se förslag på hur Värmland kan ”bli ett framgångsrikt, innovativt och fossilfritt län”.

Artikeltaggar

BilEkonomiElKlimatKommunikationerMiljöPolitikRegion VärmlandStina HöökVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare